ГУР МО України: Росія накопичила для наступу 450 літаків та 300 вертольотів 2

Коментарi:

В українській військовій розвідці прогнозують, що РФ використовуватиме авіацію для підтримки наступу на Донбасі.

Росія зосередила сотні літаків та гелікоптерів на авіабазах на заході Росії. Українська військова розвідка вперше озвучила оцінку їхньої кількості.

Можна стверджувати про наявність у окупантів приблизно 450 літаків тактичної авіації (не стратегічних бомбардувальників) та близько 300 вертольотів, половина з яких – ударні. Про це речник Головного управління розвідки Міністерства оборони (ГУР МО) України Андрій Юсов заявив в інтерв'ю виданню Kyiv Post, опублікованому 16 лютого.

"Вони розташовані в основному на території Російської Федерації не менше ніж за 200 км від кордону, зосереджені в різних місцях, але за межами нашої досяжності", – сказав він.

За словами представника ГУР МО, противник не дислокує літаки ближче, щоб вони не потрапили до зони потенційного 80-кілометрового удару високоточних реактивних систем залпового вогню HIMARS.

Юсов додав, що, за оцінками української розвідки, авіація може бути використана агресором насамперед на Донбасі, де РФ продовжує наступати. Він вважає, що напад із повітря на Київ «малоймовірний». Дані ГУР МО не вказують на те, що Росія планує використати всі свої літаки одночасно для масованої повітряної атаки, зазначив Юсов.

Він переконаний, що і нинішня спроба Москви захопити повністю Донецьку та Луганську області закінчиться невдачею, все одно, з літаками або без.

При цьому Юсов наполягає, що для захисту України потрібно посилити не лише протиповітряну оборону, а й авіацію, зокрема винищувачів F-16, щодо яких Україна продовжує переговори з іноземними партнерами.