«Вагнерівець» відверто розповів, що обіцяли ув'язненим, якщо ті погодяться поїхати воювати до України

Коментарi:

Виступ ватажка ПВК Пригожина «сподобався» навіть начальнику колонії.

Найманець ПВК «Вагнера», який потрапив в український полон, завербований у вересні 2022 року в одній з російських колоній, розкрив, що обіцяли ув'язненим, якщо погодяться поїхати в Україну.

Як він розповів інтерв'ю для каналу блогера Раміни Есхакзай, ватажок ПВК «Вагнера» Євген Пригожин у супроводі прилетів до колонії на гелікоптері. Він виступив перед ув'язненими та розповів, якими будуть їхні цілі на війні проти України. При цьому про умови проходження служби, як і про практику страт у ПВК за відмову воювати, не йшлося. Найманець зазначає, що Пригожину вдалося розповісти все так, що ідея піти на війну стала привабливою для половини ув'язнених у колонії.

«Ну він прилітав на гелікоптері туди [до колонії], на військовому гелікоптері зі своїми людьми. У нас плац великий, нас 655 чоловік у колонії було, на плац зібрав, пояснив там. Говорив, що треба захопити Бахмут, туди-сюди, вам буде грошова допомога виплачуватись і «чистий лист» – не буде жодної судимості, життя з чистого листа, на нормальну роботу можна буде влаштуватися. Півроку прослужиш, як він пояснював... Це обман. Але там, розумієте, назад ходу нема. [Слухів про те, що «Вагнер» обманює] не було, якби були чутки – з моєї колонії ніхто не погодився б. З моєї колонії погодилися 300-400 осіб, а всього 655. Обіцяли грошові виплати (200 тисяч), «чистий лист» – півроку відвойовуєш і йдеш додому з чистим листом. Якщо здасишся в полон... Там своїх же вбивають. Там, якщо розвернувся, то все, одна дорога. [Про цю умову ми дізналися], коли вже на місці були. Він усе яскраво так розповів, аж начальнику колонії сподобалося», – каже найманець.

Виплачувати, за словами «вагнерівця», обіцяли по 100 тисяч рублів під час навчання та по 200 – за участь у боях. Отримання виплат передбачалося обраними родичами чи близькими. Вони нібито могли забрати гроші після надання номера жетона найманця та копій паспорта у центрах ПВК «Вагнера» по всій Росії. Ось тільки зв'язку з ними завербовані в'язні не мали, як і можливості перевірити, чи отримали вони гроші.

«Підписували контракт. Я його не читав, навіщо. Я там галочки поставив номер телефону, адресу вписав і все. Вони просто сказали – хто встиг написати, тому виплати будуть. Ну, я по-швидкому написав. [Було вказано, що] грошові виплати надходитимуть родичам або близьким. Контактний номер вказуєш, адресу проживання, номер та серію паспорта, і – я не знаю навіщо – скільки кімнат у тебе в оселі. Я дав контакти своїй колишній дружині. ... За обіцянкою мали виплачувати ці 200 тисяч. Я бачив ці гроші лише у тих, хто нас тренував», – додав вагнерівець.