Україна таки націоналізувала Миколаївський глиноземний завод

Коментарi:

Вищий антикорупційний суд України задовольнив позов міністерства юстиції про передачу у державну власність підприємств, які належать російському бізнесменові Олегу Дерипаску.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Рішення суду стосується Миколаївського глиноземного заводу, а також надродобувних компаній «Глухівський кар'єр кварцитів», «Хустський кар'єр» та «Жежолівський кар'єр». Як зазначається, вартість переданого Україні майна становить понад 10 мільярдів гривень (понад 20 мільярдів рублів або понад 270 мільйонів доларів).

«Встановлено, що Дерипаска, який входить до найближчого оточення військово-політичного керівництва Росії, керував підприємствами через підконтрольні комерційні структури у різних регіонах України. Таким чином, російський олігарх намагався приховати своє ставлення до українських активів», – йдеться у прес-релізі СБУ.

Водночас в офісі генпрокурора України повідомили, що російський бізнесмен вилучив у дохід держави 350 об'єктів власності загальною вартістю понад два мільярди гривень.

Олег Дерипаска з 2018 року перебуває під санкціями США. Після російського вторгнення в Україну у 2022 році на бізнесмена наклали санкції Євросоюз, Великобританія, Україна та низка інших країн.