Швейцарія відмовилася конфіскувати заморожені активи російських олігархів

Коментарi:

Швейцарія не зможе конфіскувати заморожені російські активи на користь України, оскільки це порушить конституцію та федеральне законодавство.

Такі висновки зробила робоча група під час відомства, повідомляється в роз'ясненні на сайті Федеральної ради Швейцарії.

«Експропріація приватних активів законного походження без компенсації не допускається швейцарським законодавством. Конфіскація заморожених приватних активів суперечить Федеральній конституції та чинному правопорядку та порушує міжнародні зобов'язання Швейцарії. Аналогічні конституційні права та гарантії є і в інших країнах», — йдеться у відповіді робочої групи.

До складу групи увійшли представники Державного секретаріату з економічних питань (SECO), Державного секретаріату з міжнародних фінансів (SIF) та Управління міжнародного права (DIL). Вони запевнили, що Швейцарія продовжуватиме надавати підтримку Україні.

Влада країни нагадала про те, що на міжнародному рівні зараз обговорюється можлива конфіскація валютних резервів російського Центрального банку та інших державних активів, а також посилення покарання за порушення санкційного режиму. "Швейцарія уважно стежить за цими пропозиціями і робить свій внесок в обговорення", – йдеться в повідомленні.

Наприкінці 2022 року Єврокомісія порушила питання можливості конфіскувати заморожені російські активи. Влада Швейцарії у відповідь заявила про відсутність законних підстав: для такого кроку потрібно змінити національне законодавство. Як зазначало видання Zuger Zietung, для зміни швейцарського законодавства необхідно провести референдум. Загалом у країні задекларовано близько $50 млрд російських коштів.