Про унікальний музей, який знаходиться в одній із найстаріших будівель Миколаєва, знає дуже мало городян

Коментарi:

Музей «народний», але доступ до нього закритий

Миколаївський краєзнавець Анатолій Пацюк опублікував знімки, зроблені у 2008 році під час відвідання «народного» музею заводу імені 61 комунара. Саме така назва закріпилася за установою, розташованою на території нині Миколаївського суднобудівного заводу, яка була відкрита у 70-ті роки минулого століття.

Примітна будівля, де знаходиться музей. За твердженням знавця історії міських будівель та споруд, головного спеціаліста обласного краєзнавчого музею Ігоря Гаврилова, вона зведена не пізніше 40-х років XVIII століття. Таким чином, це одна із найстаріших будівель Миколаєва, що збереглися до нашого часу. Спочатку вона використовувалася як адміністративна, а згодом у неї знаходилися технічні служби.

«На цьому заводі я працював майже двадцять років, добре знав директора музею Володимира Дмитровича Лобера. Музей цей мало знайомий городянам, оскільки знаходиться на закритій території. Його відвідувачами були працівники та гості підприємства. Після відкриття залів керівництво заводу запросило фахівців із Прибалтики для спорудження діорами «Початок будівництва адміралтейської верфі». Робота виконувалася протягом багатьох місяців та отримала високу оцінку за художність», – згадує Анатолій Пацюк.

В експозиції показано історію кораблебудування на найстарішій українській верфі, тут зберігається велика колекція старовинних інструментів, які застосовувалися при будівництві суден. Багато стендів з рідкісними документами та фото, що відображають головні етапи заводського життя. Майстерно виконані макети суден, побудовані на підприємстві та склали корабельну славу нашого краю.

«З часу екскурсії минуло вже багато років. Музей продовжує своє існування, кілька разів порушувалося питання про передачу його експозиції до музеїв міста та області, проте досі остаточного рішення не прийнято», – написав Анатолій Пацюк.