TikTok заблокував найбільшу мережу російської держпропаганди

Коментарi:

Китайська соцмережа TikТok ідентифікувала та заблокувала мережу акаунтів, які розповсюджували російську пропаганду та дезінформацію про війну в Україні, повідомляє Bloomberg з посиланням на заяву компанії.

Мережа оперувалася з Росії і була націлена переважно на європейських користувачів – у Німеччині, Італії та Великій Британії. Понад 1,7 тисячі облікових записів розповсюджували антиукраїнську пропаганду і при цьому маскувались під європейські.

З липня по вересень 2022 року їм вдалося залучити 133,5 тисяч передплатників. Достовірно встановити зв'язок акаунтів з російським урядом не вдалося, йдеться у доповіді TikTok, підготовленій у рамках програми ЄС боротьби з дезінформацією.

Компанія підкреслює в документі, що користувачі фейку російської пропагандистської мережі використовували синтез мови, щоб «говорити» мовами своїх цільових аудиторій.

«Ми бачитимемо все більше і більше подібних кампаній, особливо з урахуванням розвитку штучного інтелекту», – каже Кеті Карбат, головний виконавчий директор Anchor Change та екс-директор Facebook з публічної політики.

У міру того, як прогресують технології, виявляти такі кампанії стає все складніше, а пропаганда, яку вони розповсюджують, виглядає дедалі правдоподібнішою для аудиторії, на яку вона націлена, говорить Карбат.

6 березня TikTok повідомив про зупинення роботи в Росії — для користувачів із РФ було закрито можливість дивитися, вести прямі трансляції та завантажувати новий контент.

У TikTok рішення пояснили законами про "фейки" та "дискредитацію" збройних сил, за порушення яких передбачені штрафи до 1,5 млн рублів і тюремні терміни до 15 років.