Росіяни розбомбили Засільський цукровий завод на Миколаївщині та фактично знищили село Партизанське

Коментарi:

Воїни «руZZкого світу» прицільно знищували агробізнес в області – підпалювали поля з незібраним урожаєм, підривали виробничі потужності, розстрілювали сільгосптехніку

Про це йдеться у сюжеті, знятому сайтом Латифундист у селах Партизанське та Першотравневе. Навколо одного з них тепер «місячний краєвид».

За гіркою іронією миколавський кластер агрохолдингу AGR Group був створений лише за 2 тижні до вторгнення.

Росіяни розбомбили склад, де компанія зберігала понад 200 тонн селітри, заготовленої під сезон-2022. Звідси й грандіозні руйнівні наслідки. При цьому в кластері впевнені, що авіаналіт на склад із селітрою було здійснено навмисно.

«Тут постійно літали російські дрони – всі відстежували. Російська армія знаходилася в межах прямої видимості, і там добре знали, що зберігається на складі. Але висадили його в повітря, а відео вибуху розтиражували російськими телеграм-каналами як підрив складу з боєприпасами», — розповів директор миколаївського кластера Айк Ардуханян.

У Партизанське російські війська зайшли на початку березня, але пробули тут недовго, тижнів зо два — ЗСУ їх вибили з села, після чого «визволителі» відступили за найближчий канал і окопалися у посадці, де й пробули кілька місяців.

З цього моменту для працівників кластера розпочалися ракетно-бомбові будні. Позиції російських та українських військ уздовж лінії розмежування перебували на відстані 1-3 км одна від одної. При цьому складські приміщення кластера постійно обстрілювали – вони перебувають за селом із південного боку.

"Закидали і касетними снарядами і запальними", – конкретизує Айк Ардуханян.

Також інтенсивно обстрілювалися і сусідні села та селища, зокрема Первомайське, де розташовано «Засільський цукровий завод». Наразі завод знищено фізично.

Основні цехи накрила російська авіація. А далі – "гряди", "смерчі", "урагани", міномети. Там тисячі прильотів.

Другий блок Миколаївського кластера розташований за 20 кілометрів від Первомайського на березі Інгульця — у селі Баратівка. Третій блок – у селі Киселівка, це вже Херсонська область.

«У Баратівці теж все зруйновано. Але це результат не обстрілів, а перебування російських військ. На території нашої бази вони організували свій штаб або опорний пункт, обладнали бліндажі, викопали окопи — перерили все. А сільськогосподарську техніку, яку ми не встигли вивезти, понівечили», — констатує Айк Ардуханян.

За його словами, російські військові діяли за простим принципом — забрати із собою, що вийде. Заради цього, наприклад, зрізали з тракторів метр мідного дроту.

«На сучасну агротехніку не можна сісти, завести та виїхати. Потрібен електронний ключ та багато іншого. Ті трактори, які не змогли завести, росіяни просто знищили», – уточнює керівник кластера.

Коли AGR Group зможе розпочати роботу у Миколаївському кластері – невідомо. Адже для ДСНС зараз головний пріоритет – житлові будинки та інфраструктура, і це зрозуміло. Коли у них з'явиться можливість зайнятися розмінуванням полів компанії, спрогнозувати складно, адже це тисячі та тисячі гектарів. Але AGR Group вже розробляє план спільних дій. Тому що земля не може простоювати – треба обробляти ґрунт та працювати далі.