ПВК «Вагнер» припиняє набір ув'язнених після провалу вербувальної кампанії

Коментарi:

ПВК «Вагнер» припиняє набір ув'язнених для війни в Україні та зосередиться на виконанні зобов'язань перед бійцями, заявив творець армії найманців Євген Пригожин.

«Набір ув'язнених у ПВК „Вагнер“ повністю припинено. Перед тими, хто у нас зараз працює, всі зобов'язання виконуються», — наводить слова Прігожина його прес-служба.

Заява засновника «Вагнера» пролунала на тлі повідомлень про провал нової вербової кампанії в російських колоніях, яка розпочалася у січні. За даними «Медаізони», Пригожин, який набирав зеків у серпні та вересні, більше не їздив у в'язницях. Натомість це завдання виконували його підлеглі.

Проте вербувальники погано справлялися зі своїм завданням. Якщо на початку жовтня на війну з однієї колонії на Уралі поїхало понад 300 людей, то в січні вже лише 20, розповів один із ув'язнених. За його словами, вербувальника ПВК «Вагнер», який приїхав до них, запитали, скільки відсотків ув'язнених залишилося живими з колишньої групи. «На цьому він почав спинятись, нічого не міг відповісти і взагалі закінчив свою промову», — зазначив співрозмовник «Медіазони».

Після цього на ув'язнених почали давити — їх почали змушувати вступити до лав ПВК «Вагнер» під загрозою нових кримінальних справ, писало «Агентство» з посиланням на двох юристів та правозахисників.

Такі випадки були у колоніях Самарської та Ростовської областей, а також у Краснодарському краї та регіонах Північного Кавказу. «Приїжджають оперативники МВС чи ФСБ, обіцяють підняти старі справи 10-20-річної давності, за якими термін давності вже минув, лякають, що порушуватимуть справи тим, хто відмовляється йти на війну», — розповідала юрист Яна Гельмель.

На початку січня офіційний представник Білого дому заявив, що у лавах армії Пригожина воюють 50 тис. осіб, 40 тис. з яких – ув'язнені. Станом на початок 2023 року понад 4 тис. «вагнерівців» було вбито, а 10 тис. — поранено, випливало з даних США. Голова фонду «Русь, що сидить» Ольга Романова говорила, що, за її відомостями, із 50 тис. ув'язнених, завербованих Пригожиним, на фронті залишилося близько десяти тисяч. Інші були вбиті, поранені або зникли безвісти під час штурму Бахмута та Соледара в Донецькій області України.