Слідство в Гаазі назвало Путіна відповідальним за збиття Boeing над Донбасом у 2014 році

Коментарi:

Президент Росії Володимир Путін брав безпосередню участь у тому, що відбувалося на Донбасі після 2014 року та несе відповідальність за збиття лайнера MH17 17 липня 2014 року.

Такого висновку дійшли учасники Об'єднаної слідчої групи (JIT) на прес-конференції в Гаазі, слова яких наводить «Бі-бі-сі».

За даними судового вироку, винесеного 17 листопада 2022 року, лайнер був збитий із ЗРК «Бук», який прибув із Курська на територію невизнаної Донецької народної республіки в ніч проти 17 липня 2014 року. Наступного ранку установку вивезли назад до Росії.

Слідчі продемонстрували дві перехоплені телефонні розмови за участю голови анексованого Криму Сергія Аксьонова, датовані липнем 2014 року. В обох випадках Аксьонов стверджує, що рішення від відправки «Бука» до ДНР прийняв «ніякий [не] генерал, ніякий не міністр оборони», а «найперший особисто»: «Як вони сказали, особисто відповідає перед народом перший, і тільки він ухвалює рішення», — говорить на записі чиновник.

Представники JIT також опублікували запис, який назвали розмовою самого Путіна з Ігорем Плотницьким, керівником самопроголошеної Луганської народної республіки. Повідомляється, що запис було зроблено у листопаді 2017 року. У ній Путін і Плотницький говорять про «військову складову», соціально-економічну ситуацію та обмін полоненими. Плотницький просить про особисту зустріч, Путін погоджується.

Команда слідчих пообіцяла розкрити всі дані, які вдалося встановити під час розслідування: це допоможе зрушити ситуацію з мертвої точки. Однак Путіна засудити навряд чи вдасться, констатували в JIT: «Президент РФ має імунітет відповідно до міжнародного права. За законом Нідерландів, глави держав не можуть бути засуджені за будь-які злочини, навіть за військові злочини протягом виконання їх повноважень».

Також слідчі розповіли, що процес буде поставлений на паузу: отриманих результатів недостатньо, щоб висунути звинувачення проти інших можливих причетних.

У листопаді 2022 року окружний суд Гааги заочно засудив трьох із чотирьох обвинувачених у справі про катастрофу Boeing до довічного терміну. Міністра оборони самопроголошеної ДНР Ігоря Стрєлкова (Гіркіна), відставного офіцера ГРУ Сергія Дубинського та колишнього командира ДНР Леоніда Харченка визнали винними у знищенні літака та вбивстві пасажирів.