Фальшиві посвідчення водія. Як не наразится на шахраїв

Коментарi:

Чи не щодня з’являються повідомлення про затримання водіїв з підробними посвідченням.

Ситуація майже завжди типова. Правоохоронці перевіряють документ за наявними базами даних, та переконуються, що під таким номером його не існує, або він виданий на ім’я іншої особи.

Як правило, зловмисники використовують дані реальних посвідчень водія, щоб створювати липові документи.

Головний сервісний центр МВС постійно застерігає на своїх інформаційних ресурсах про кримінальну відповідальність за «купівлю» фальшивих документів. Ще інформуємо громадян вмикати пильність, не лінуватися і не намагатися обійти закон, бо будь-яка підробка буде виявлена та вилучена. У результаті — відсутність документа і, як, кульмінація — справа у суді.

Також попередимо, що публікувати фото своїх посвідчень водія — означає дати можливість використати персональні дані такими зловмисниками. Варто використовувати інтернет безпечно.

А ще існують фішингові сайти. Зовні вони схожі на офіційний вебресурс Головного сервісного центру МВС. Підроблені ресурси зловмисники «просувають» за допомогою реклами у соцмережах.

Важливо, аби не стати жертвою фішингу, не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями та не вводьте конфіденційні дані на підозрілих ресурсах. Уважно перевіряйте URL-адресу, адже будь-які неточності можуть означати, що ви потрапили на фішинговий сайт. Державні ресурси завжди мають домен «gov.ua».

Сервісні центри МВС ще раз звертають вашу увагу, що єдиний законний спосіб отримати дійсне посвідчення водія вперше — це самостійно пройти два курси навчання в акредитованій автошколі та успішно скласти теоретичний та практичний іспити в сервісному центрі МВС. Алгоритм отримання посвідчення водія розміщено на офіційному сайті у розділі «Як стати водієм».

А здійснити заміну посвідчення водія можна офлайн безпосередньо у сервісному центрі МВС або онлайн — через Електронний кабінет водія.

Не шукайте незаконних шляхів отримання водійських документів. Пам’ятайте, за використання підроблених документів теж передбачено відповідальність частиною 4 статті 358 Кримінального кодексу України.

Ще зважте, чи готові ви відповідати за смерть на дорозі або жити з думкою, що ваші дії скалічили іншу людину, повідомляє Регіональний сервісний центр МВС в Миколаївській області