Перед будинком Миколаївської мерії знесли всі 10 ялинок (фото)

Коментарi:

У Миколаєві продовжується знесення дерев. Навесні та влітку «вичистили» Центральний проспект та ще кілька вулиць. Тепер під спив пішли блакитні ялинки перед будинком мерії.

Сьогодні, 27 січня, на Соборній площі перестали зносити великі блакитні ялинки. Таких дерев у Миколаєві залишилось небагато. Ці були ровесницями будівлі мерії, збудованої у 1954 році. Сьогодні, 27 січня, біля фасаду залишилося 10 пнів. Судячи з їхнього стану, всі дерева були здоровими.

У грудні минулого року представники екоінспекції обстежили дерева та дали висновок про те, що всі вони у хорошому стані. У результаті було видано рекомендацію, що забороняла знесення цих дерев.

До речі, спиляні ялинки спочатку затягли до зачиненого двору мерії, і вивозили їх уже звідти.

Зазначимо, що мова про знесення ялинок міська влада завела кілька років тому. Тоді свої думки на користь спила висловили кілька відомих городян.

Наприклад, начальник управління культури Миколаївської міськради Юрій Любаров пояснював, що ялинки загороджують будівлю та заважають насолоджуватися її виглядом. Хоча перед мерією висаджено ще низку великих розлогих каштанів, упор усе робили на хвою.

Депутат Миколаївської міськради Дмитро Січко також висловлювався за знесення дерев, акцентуючи на тому, що ялинки псують вигляд Соборної площі.

«У нас гарна будівля міськвиконкому. Зовні з архітектури схоже на Букінгемський палац. Але дерева та їли перед ним ховають цю красу. Якщо ми маємо велику площу, то, як на мене, потрібно пересадити/знести дерева перед міськвиконкомом, відкрити на нього вигляд, підсвітити красиво і це чудово виглядатиме», – написав депутат.

Також цю ідею підтримав директор Миколаївського зоопарку Володимир Топчій: «Цю будівлю прикрасить будь-яке місто. І без ялинок. І не треба їздити до Лондона».

Городяни обурюються, але ялинки вже не повернути

Водночас, у численних коментарях під постами про знесення ялинок, думки мешканців Миколаєва розділилися. Одні обурені тим, що відбувається. Інші вважають спил правильним.

«У європейських державах біля адміністративних будівель не насаджують дерева у такій близькості. По-перше, це архітектурна цінність самої будівлі, яка не перекриває фасад. Там чудово б виглядали клумби з квітами. А по-друге, коріння руйнує фундамент. Дай Боже нам пережити жахіття війни та побачити наш Миколаїв сучасним європейським містом», – написала Світлана Нагорнова-Рябоволік.

«Правильно зробили. Ялини загороджують гарний фасад, затіняють світло та створюють опасность небажаного відвідування зведення. Але перше – головне. Колись директор будівельного технікуму (тепер коледжу) розумний Іван Григорович Вареник спиляв туї, які загороджували досконалу архітектуру, і теж правильно зробив. Не треба гарні фасади затуляти мурами, хоч і зеленими. А від щебінки з клумб треба прибрати й посадити квіти. Теж придумали, засипати газоні щебінкою! А чим дихати?», – висловила свою думку Людмила Щетиніна.

«Навіщо ви псуєте все???? Коли ви припините спотворювати наше місто??? Усі під плац підрівняли...Так і нікого не засудили,що зробили із площею... Війна все спише», – обурена Тетяна Макаренко.

«Після цього ще більше розчарування у поверненні до Миколаїв ще й хочуть, щоб молодь туди поверталася», – написав Денис Покидько.

«Ну, це перебір! Ну хлопці, одразу у відставку відповідальну ОСОБУ!!!», – вважає Геворк Хачатурян.