Офіційно: Німеччина схвалила зраду Україні танків Leopard 2

Коментарi:

Берлін відправляє роту своїх танків і дозволив постачання техніки з інших держав.

Україна отримає від партнерів сучасні німецькі танки Leopard 2. Німеччина офіційно підтвердила свої наміри.

Про це повідомляє видання Die Welt, яке цитує рішення уряду Німеччини.

Як і очікувалося, йдеться про одну роту танків Leopard 2 (саме 14 одиниць) із власних запасів Німеччини.

Відомо, що про це заявив речник уряду Штеффен Хебештрайт. Він оголосив про рішення канцлера Олафа Шольца.

"Німеччина передасть Україні 14 основних бойових танків Leopard 2. Крім того, німецький уряд дав дозвіл іншим державам на постачання в Україну цих танків", – заявив він.

Хебештрайт додав, що цей крок відбувається в координації з міжнародними партнерами і його мета «швидко сформувати для України два танкові батальйони з танками Leopard 2».

Таким чином, Німеччина прийняла рішення передати Україні танки, а також дала «зелене світло» іншим країнам щодо постачання сучасних машин українським військовим.

Нагадаємо, раніше німецькі ЗМІ повідомляли, що канцлер Олаф Шольц вирішив передати Україні роту танків. За стандартами НАТО, це три взводи по 4 танки та відділення управління ще з 2 танків – тобто 14 одиниць.

Наголошувалося, що йшлося про танки сучасної комплектації Leopard 2A6. Перші одиниці планували надати із запасів Бундесверу, а надалі поставки могли здійснюватись із промислових складів.

Танкова коаліція

Низка європейських країн теж заявила про готовність передати Україні танки Leopard. Зокрема перша про цю ініціативу повідомила Польща. Проте Німеччина як країна-виробник має надати дозвіл.

Влада Польщі підтвердила, що готова надати 14 одиниць Leopard 2, навіть без дозволу Німеччини.

Крім того, президент Фінляндії повідомив, що його країна готова надати танки, а також навчати українських військових.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте оголосив, що розглядає можливість викупу орендованих у Німеччини танків Leopard для передачі їх Україні. Ймовірно, йдеться про 18 одиниць цієї техніки.

Також, за даними ЗМІ, Норвегія, Іспанія та Португалія можуть надати танки Leopard 2. Поки що влада європейських країн офіційно не підтвердила цю інформацію.