Стрілки Годинника Судного дня перевели вперед – так близько до катастрофи світ не був жодного разу

Коментарi:

Стрілки Годинника Судного дня, які символізують загрозу глобальної катастрофи, переведені на 10 секунд ближче до півночі. Тепер вони показують 23:58:30.

Основною причиною пересування стрілок уперед творці Годинника Судного дня назвали вторгнення Росії в Україну і пов'язаний з цим підвищений ризик ядерної ескалації.

Також на рішення пересунути стрілки вплинули такі фактори, що продовжуються, як зміна клімату і нездатність людства створити глобальні інститути для зниження ризиків, пов'язаних з технологічними та біологічними загрозами.

Так близько до півночі — символ глобальної ядерної катастрофи — стрілки годинника до цього не були ніколи.

У ході війни в Україні російські офіційні особи, зокрема президент Володимир Путін, неодноразово загрожували застосуванням ядерної зброї.

Годинник Судного дня — це проект журналу «Бюлетень вчених-атомників», який існує з 1947 року. Рішення про пересування стрілок (або про те, що їх потрібно залишити на місці) щорічно приймається радою директорів журналу за участю експертів та науковців.

Найбільш далеко від півночі (23:43) стрілки годинника знаходилися після закінчення холодної війни. За останні 10 років годинник був пересунутий шість разів – всі шість разів вони рухалися вперед.