Мобілізація в Україні: де можуть бути обмежено придатні особи

Коментарi:

В Україні через військове вторгнення РФ триває загальна мобілізація та військовий стан. Мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років.

Під час воєнного стану категорії придатності до військової служби відрізняються від мирного часу. Видання «НВ» розповіло, що таке обмежена придатність і де можуть служити такі особи.

Хто визначає придатність чи непридатність до військової служби

Під час військового стану військово-лікарська комісія може надати висновок про придатність або непридатність військовозобов'язаного та визначити його як обмежено придатним або обмежено непридатним.

У такому разі людина може бути мобілізована, однак існує список обмежень щодо здоров'я, які необхідно виконувати при призначенні цієї особи на місце служби.

Де може бути обмежено придатна особа

Юрист Дмитро Дончак пояснив, де можуть бути обмежено придатні особи.

Визначення обмежено придатної особи є у Положенні про військово-лікарську експертизу, затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402.

У пункті Г 20.3 розділу II (Медичне обстеження) визначено, чим характеризується категорія «обмежено придатний».

Одночасно з постановою ВВК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, посади, віку, фактично виконуваної роботи, пристосованості до неї того, хто пройшов медогляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі.

«Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, – непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладу, морській піхоті, спецспорудах», – зазначив Дончак.

Військовослужбовці, визнані обмежено придатними, можуть бути:

  • у частинах (підрозділах) забезпечення;
  • військових комісаріатів;
  • установи, організації, навчальні заклади.