Із 50 тисяч ув'язнених, завербованих ПВК Вагнера, на фронті залишилося 10 тисяч. Інші або загинули, або дезертували

Коментарi:

Із 50 тисяч російських ув'язнених, завербованих ПВК Вагнера для участі у війні в Україні, залишилося лише десять тисяч людей, вважає голова благодійного фонду «Русь сидяча» Ольга Романова.

«За нашими даними, на кінець грудня було завербовано 42-43 тисячі [в'язнів]. Нині їх, найімовірніше, вже за 50 тисяч. З них воюють на фронті десять тисяч, бо всі інші або вбиті, або триста, або зникли безвісти, або дезертували, або здалися в полон», – сказала Романова проекту My Russian Rights.

За її даними, дезертирувати з ПВК ув'язнені «зі страшною силою» почали ще восени. Багато хто з них, зазначає глава проекту, бігли назад до Росії, взявши з собою зброю. Наприклад, вона навела випадок, що стався на початку грудня 2022 року в Ростовській області. Тоді колишній в'язень, який дезертував із ПВК, відкрив вогонь по поліцейських, поранивши одного з них.

Романова також припустила, що засновник ПВК Вагнера Євген Пригожин, який «обіцяв Путіну виграти війну», не веде статистики про зниклих, що зникли або дезертували, просто записуючи їх усіх до списку загиблих. Про це, зокрема, можуть свідчити повідомлення про те, що ПВК повертає родичам ув'язнених порожні труни.