Глава МЗС Німеччини двічі повторила: Польща може передавати ЗСУ танки Leopard-2

Коментарi:

Німеччина не заперечуватиме, якщо Польща відправить танки Leopard 2 німецького виробництва в Україну.

Це підтвердила Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок в інтерв'ю французькому телебаченню LCI.

Відповідаючи на запитання, що станеться, якщо Польща відправить свої танки Leopard 2 без схвалення Німеччини, Бербок сказала:

"Ми не перешкоджатимемо. Це питання не ставилося, але, якби нас запитали, ми б не стали перешкоджати".

"Ми знаємо, наскільки важливими є ці танки, і саме тому ми обговорюємо це зараз з нашими партнерами... Ми повинні переконатися, що життя людей буде врятовано, а територію України звільнено", – додала вона.

Журналіст перепитав, чи зрозумів, що Німеччина не заперечуватиме, якщо Польща відправить танки Leopard 2 в Україну. "Ви мене правильно зрозуміли", – відповіла Бербок.

Раніше міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що західні союзники поки не дійшли згоди щодо надання Україні основних бойових танків Leopard 2 на зустрічі у форматі "Рамштайн" 20 січня, але він доручив підготуватися своєму міністерству до "дня, який, можливо, настане" .

Частина німецьких політиків після цього закликала уряд принаймні надати дозвіл на передачу Україні "Леопардів" іншим країнам, які вже готові це зробити, а кілька сотень людей організували у Берліні мітинг за надання танків Україні.

Раніше в Польщі заявили, що Варшава може піти на "нестандартні дії", якщо Німеччина й надалі протистоятиме постачання танків в Україну.

Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький натякнув, що Варшава може передати Україні роту танків німецького виробництва без згоди Берліна, якщо чекатиме на погодження занадто довго.