Сербія остаточно відвернулася від Москви і заборонила ПВК «Вагнер»

Коментарi:

Найближчий союзник Росії у Європі остаточно відвернувся від Москви. Президент Сербії Олександр Вучич заборонив ПВК «Вагнер» вербувати сербів на війну в Україні, а уряд республіки вирішив надіслати Києву гуманітарну допомогу.

"Уряд Сербії прийняв рішення направити в Україну гуманітарну допомогу, в пріоритетному порядку обладнання з метою підтримки електроенергетичної системи цієї країни", – йдеться у повідомленні на сайті сербського уряду.

Також у Сербії виступили проти діяльності ПВК «Вагнер» у країні. Через російський пропагандистський портал RT армія найманців почала вербувати сербів на війну в Україні, пропонуючи «більш ніж привабливі умови». Пізніше «РІА Новини» повідомило про підготовку громадян Сербії у складі добровольчого батальйону у Запорізькій області.

Президент Сербії Олександр Вучич обурився цим. «Чому ви, з „Вагнера“, гукаєте когось із Сербії [вступити до ПВК], хоча знаєте, що це проти наших правил?» – Сказав Вучич, виступаючи на белградському телеканалі.

Після цього сербські активісти подали скаргу до прокуратури на ПВК «Вагнер» та вимагали порушити проти російської структури кримінальну справу. Також активісти вимагають притягнути до кримінальної відповідальності голову сербської розвідки Олександра Вуліна та посла Росії у Сербії Олександра Боцан-Харченка, повідомило агентство Reuters.

Минулого року Сербія відмовилася від розміщення російської бази на своїй території та активізувала співпрацю з НАТО. Крім цього, президент Вучич відмовився визнавати Крим та Донбас частиною Росії. «Для нас Крим – це Україна, Донбас – це Україна. Так і залишиться», – сказав він в інтерв'ю Bloomberg.