Путіну доповіли про готовність росіян стерпіти ще одну хвилю мобілізації

Коментарi:

Закриті опитування громадської думки, які лягають на стіл вищому керівництву Росії та кремлівським службам, показали повернення підтримки війни на колишні рівні та готовність громадян стерпіти ще одну хвилю мобілізації.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на результати непублічних досліджень та близькі до Кремля джерела.

Перша хвиля мобілізації, яка стартувала наприкінці вересня після серії великих поразок в Україні, передбачувано опустила підтримку війни в суспільстві — до 34%. Але вже в листопаді, після того як влада оголосила призов до армії завершеним, частка тих, хто схвалює військові дії, знову підскочила до 80%.

Внутрішні опитування Кремля свідчать, що росіяни готові винести ще одну хвилю мобілізації, сказав WSJ колишній кремлівський чиновник.

Хоча мобілізація, перша для Росії з 1941 року, забрала з сімей сотні тисяч людей, а багато хто з них уже загинув на фронті, машина державної пропаганди продовжує працювати, пригнічуючи в суспільній свідомості навіть базовий інстинкт самозбереження.

«Пропаганда применшує витрати війни, — констатує Лев Гудков, директор «Левада-центру». — На щоденному рівні зараз війна не провокує ні сильної тривоги, ні протестів».

З 300 тисяч людей, які потрапили під мобілізацію, половина вже надійшла до військ, а чверть на лінію бойових дій, повідомив наприкінці грудня президент Володимир Путін.

Тоді ж він ухвалив рішення збільшити чисельність армії ще на 350 тисяч осіб, до 1,5 млн. Аналогічний указ, який довів чисельність ЗС РФ до 1,15 млн осіб, було підписано за місяць до вересневої мобілізації, нагадує директор правозахисної організації «Громадянин. Армія. Право» Сергій Кривенко.

Сценарій може повторитися і цього разу, вважає він: «До літа знадобиться поповнення, Міноборони знадобляться нові солдати. Щоб підготувати їх, якраз і знадобиться три-чотири місяці». Нову хвилю мобілізації, на думку Кривенка, можуть оголосити вже у січні.

Її масштаби, ймовірно, будуть навіть більшими за першу хвилю — до 500 тисяч людей можуть вирушити на фронт, розповіли The Times джерела в західній розвідці. Більше живої сили знадобиться армії, щоб командування могло розпочати масштабний наступ, вважають вони: кампанія може стартувати у квітні після закінчення весняного бездоріжжя.

З 2023 року Міноборони Росії отримало доступ до єдиного реєстру даних про населення. І тепер військкомати підключені до бази всіх доступних державі відомостей про громадян. До нього включені паспортні дані, СНІЛС, ІПН, інформація про освіту та кваліфікацію (включаючи номери дипломів, атестатів тощо); повний перелік відомостей із системи держпослуг та РАГСів, включаючи не лише поточний сімейний стан, а й усі минулі шлюби, розлучення та інші зміни громадянського стану. До системи, згідно з ухвалою, також підключиться Мінцифри, яке збирає єдину державну базу біометричних даних населення.