США нададуть Україні далекобійні системи для ударів по базах РФ у Криму

Коментарi:

Адміністрація Джо Байдена вирішила збільшити дальність ударних озброєнь, які отримує Україна у рамках військової допомоги.

Новий пакет, про який США, як очікується, оголосять наприкінці тижня за підсумками зустрічі країн-союзниць у Німеччині, включатиме артилерійські системи GLSDB, повідомляє Politico із посиланням на чиновників, знайомих із ситуацією.

Розроблені спільно шведським Saab та американським Boeing, ці системи мають дальність 100 миль, або близько 160 км, і GPS дозволять українській армії «діставати» цілі на півночі та в центрі Криму з лінії фронту на берегах Дніпра. Наприклад, від Херсона до Євпаторії відстань становить 170 км, а від Нової Каховки до Джанкоя – важливого залізничного вузла – 150 км.

Ще далекобійні ракети ATACM з радіусом поразки до 300 км Київ поки не отримає, кажуть джерела Politico. Втім, ця позиція може змінитися, заявив заступник міністра оборони США Колін Кал у ході візиту до Києва минулого тижня.

Після місяців сумнівів і побоювань, що атака на Крим спровокує ескалацію, адміністрація Байдена нарешті починає визнавати, що Україні потрібні кошти, щоб ударити по півострові, який став ключовим логістичним центром для російської армії, пише The New York Times з посиланням на чиновників.

На думку Білого дому, здатність української армії показати вразливість Криму зміцнить позиції Києва у майбутніх переговорах. До того ж загроза застосування ядерної зброї, на яку неодноразово натякали російські чиновники аж до президента, зменшилася, кажуть джерела NYT.

Використання військових баз у Криму допомогло російській армії захопити значні території на півдні України, констатує американський урядовець. Цього тижня українське та американське командування зустрінуться у Німеччині, щоб спланувати наступальну операцію та провести навчання.

У ній будуть задіяні бронемашини піхоти Bradley, які також увійдуть до нового пакету.

З початку війни США відправили Києву військову допомогу на $22,9 млрд., з яких $12,7 — безпосередньо озброєння зі складів Пентагону, а ще $1,32 млрд. — гранти та кредити на закупівлю зброї у країн-союзників.

Сукупний обсяг американської допомоги Україні, включаючи гуманітарну та фінансові вливання, сягнув $48 млрд.