Путін назвав несподіваними санкції за війну проти України

Коментарi:

Про це він заявив на нараді із членами уряду РФ.

Санкції, запроваджені Заходом після російського вторгнення в Україну, включаючи заморожування резервів ЦП та масовий догляд іноземних компаній, стали сюрпризом для президента Володимира Путіна, передає The Moscow Times.

Ризики, з якими зіткнулася економіка у 2022 році, «виникли значною мірою несподівано», заявив Путін у вівторок на нараді з урядовцями.

«Ми їх не знали і не розуміли, проте ми через них пройшли», – зізнався президент, уточнивши, що має на увазі «фінансові, бюджетні, структурні та логістичні» ризики.

«Відпрацювали ми дуже гідно», – похвалив Путін себе та міністрів, додавши, що наступний рік буде «кращим» з погляду ризиків для економіки.

За оцінками X-Compliance, на кінець 2022 року майже 3 тисячі компаній і 4,8 тисячі російських громадян стали фігурантами списків санкцій — удвічі більше, ніж роком раніше.

Серед російських компаній, включених у списки санкцій, 11,2% займаються науковими дослідженнями та розробками, 8,1% — оптовою торгівлею, 6,5% — наданням фінансових послуг, 4,3% — виробництвом комп'ютерів, електроніки та оптики, 4, 2% – виробництвом транспортних засобів та обладнання.

За підсумками 2022 року, російський ВВП впав на 2,5%, повідомив Путін на нараді з кабміном. Він підкреслив, що масштаби рецесії виявилися значно меншими за прогнози.