Що задумав Герасимов: аналіз офіцера армії Ізраїлю

Коментарi:

Поки що в Україні користуються Starlink – голова окупаційного угруповання РФ забороняє сучасну техніку.

Не минуло й тижня з призначення Валерія Герасимова командувачем об'єднаного угрупування військ РФ в Україні, як генерал уже відзначився скандальними рішеннями. Російське командування фактично заборонило використовувати сучасну техніку (телефони та планшети), що унеможливлює застосування дронів для артилерії та розвідки.

Крім того, військових РФ вимагали голити бороди. Що такі рішення говорять про Герасимова та російську армію в цілому? Таке питання сайт Charter97.org поставив військовому аналітику та офіцеру Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) Ігалю Левіну.

Скажу одразу, неможливо уявити, щоб Валерій Залужний ухвалив би такі рішення. Багато в чому наш зв'язок зумовлений нестандартними та позаштатними засобами зв'язку. Класика – це Starlink. Це не частина структури ЗСУ, але Starlink надає величезну допомогу у плануванні операцій, комунікації, зв'язку між підрозділами.

Говорячи про те, чому Герасимов у поточній ситуації віддав такі накази, офіцер армії Ізраїлю виділив кілька основних причин:

- По-перше, він хоче повністю зосередити все під управління Міноборони РФ та своїм як начальника Генштабу та командувача окупаційного угрупування в Україні. Його мета, щоб не було вольниці «вагнерівців» та інших незрозумілих біля приватних військових компаній. Загалом, щоб усі ці квазімілітарні формування були йому підпорядковані.

Мені здається, що це перша сходинка, він максимально ставитиме «вагнерівців» на місце і Євгена Пригожина у тому числі.

По-друге, він радянський генерал, який навчався за лекалами СРСР. Він не може уявити війну інакше, просто не розуміє сучасну, сетецентричну війну, де передача інформації та обмін даних відбуваються з колосальною швидкістю.

Так, можливо, він розуміє, що радянські системи застарілі, а сучасні більш адекватні, але він просто їх не знає. Він намагається організувати окупаційні війська Росії на території України за тими лекалами, правилами, нормами, стандартами, які він вивчав.

Ігаль Левін вважає, що Герасимов намагається змусити ефективно працювати застарілу радянську систему, уникаючи ноу-хау, швидкого обміну даних, командування управлінням у смартфоні.

— Наприклад, українські артилеристи, та й не тільки, мають систему «Кропива». На відміну від РФ, ми маємо сучасні системи 21-го століття.