Удар по Києву з Білорусі: було застосовано балістичну ракету

Коментарi:

У центральних та північних регіонах України оголошено повітряну тривогу. Сирени в Києві увімкнулися після того, як пролунали перші вибухи.

У Київській міській військовій адміністрації підтвердили ракетну атаку. В офісі президента закликали українців не ігнорувати повітряну тривогу. Там уточнили, що російські військові як ціль обрали об'єкт інфраструктури. ЗМІ повідомляють про перебої з електропостачанням.

За даними мера української столиці Віталія Кличка, під ударом опинився Дніпровський район столиці. У Голосіївському районі впали уламки ракети. Після цього на нежитловому об'єкті почалася пожежа.

Голова воєнної адміністрації Київської області Олексій Кулеба розповів про пожежу на об'єкті критичної інфраструктури. За попередніми даними, постраждалих немає. У регіоні пошкоджено 18 приватних будинків.

Військовий експерт пояснив, що сталося

Те, що в Києві пролунали вибухи раніше, ніж залунав сигнал повітряної тривоги, може говорити лише про те, що система оповіщення не встигла вчасно спрацювати. Таке можливе лише за умови малої відстані підльоту ракети, тобто ракети летіли з Білорусі.

Про це пише український військовий експерт Олександр Коваленко.

При цьому ракети повинні були мати достатню швидкість, щоб максимально швидко подолати відстань від Білорусі до Київської області і безпосередньо Києва. Можливо, це були 9М723 ОТРК «Іскандер», але на початку повномасштабної війни їх часто запускали з Білорусі і тривога на них реагувала.

Таким чином, можна припустити, що була застосована балістична ракета або з покращеними характеристиками, або гіперзвуковий Х-47М2 «Кинжал». Але у випадку з «Кинджалом» у ВП РБ мав бути МіГ-31К. А він не злітав.

Радник глави МВС України Антон Геращенко заявив, що сьогоднішнього удару по Києву було завдано з території Білорусі.

«Удару по Києву було завдано з території Білорусі з району міста Барановичі. Все це відбувається за мовчазною згодою білоруського терориста Лукашенка, що дозволяє використати свою територію кремлівським убивцям», – написав він.

Спікер Повітряних сил України Юрій Ігнат також підтвердив, що ракети по Києву були запущені з півночі балістичною траєкторією.