Суровікін більше не командує армією Росії в Україні

Коментарi:

Глава міноборони Сергій Шойгу в середу, 11 січня, знову змінив командувача об'єднаного угрупування військ в Україні. Суровікін знижений до заступника командувача угрупуванням

Замість Сергія Суровікіна, призначеного на цю посаду у жовтні, керувати діями армії розпочне особисто начальник генштабу Валерій Герасимов, повідомляє РИА Новости з посиланням на прес-службу міноборони.

Суровікін знижений до заступника командувача угрупуванням. Такі самі посади отримають головком Сухопутних військ генерал Олег Салюков та заступник начальника генштабу генерал-полковник Олексій Кім.

«Підвищення рівня керівництва спецоперацією пов'язане з розширенням масштабу завдань, необхідністю організації більш тісної взаємодії видів і пологів військ», — пояснили в міноборони.

55-річний Суровікін, випускник Омського вищого загальновійськового командного училища, прийняв керівництво угрупуванням в Україні на початку жовтня, через місяць після серії великих поразок, внаслідок яких армія залишила всю Харківську область.

У минулому командувач Повітряно-космічними військами та керівник російського контингенту в Сирії Суровікін відзначився масштабними ракетними ударами по енергоінфраструктурі України, від яких постраждали майже всі неатомні електростанції країни. Він також оголосив про здачу Херсона — єдиного обласного центру, захопленого російською армією за час вторгнення.

У грудні 2022 року президент Володимир Путін нагородив Суровікіна орденом Святого Георгія III ступеня, хоча значних успіхів під його керівництвом досягнуто не було: незважаючи на поповнення у вигляді 300 тисяч мобілізованих, з яких половина вже надійшла до військ, армія окопалася вздовж лінії фронту у спробах стримати контрнаступ ЗСУ.

Герасимов, який очолює генштаб з 2012 року, став уже четвертим командувачем угрупуванням з початку війни: джерела Бі-бі-сі стверджували, що у квітні керівництво військовими діями було доручено генералу Олександру Дворникову. Пізніше розслідувачі Conflict Intelligence Team із посиланням на свої джерела повідомляли, що російське угруповання військ очолив заступник міністра оборони Геннадій Жидко.

Пересаджування людей із крісла в крісло, що вживаються в розпал бойових дій, говорять про будь-що, але не про те, що «все йде за планом», зазначає політолог Аббас Галлямов: «Це більше нагадує безцільні метання у пошуках виходу».

Зазначимо, що Герасимова активно критикував ватажок ПВК "Вагнера" Євген Пригожин. У мережі навіть з'явилося відео, як "вагнерівці" ображають екс-главу Генштабу РФ.