У Києво-Печерській Лаврі вперше Різдвяну службу веде предстоятель ПЦУ Єпіфаній

Коментарi:

Вперше різдвяна служба Православної церкви України проходить в Києво-Печерській лаврі.

Богослужіння з нагоди Різдва Христового в Успенському соборі веде митрополит Епіфаній В ПЦУ зазначили, що “ця історична подія відбудеться з Божою допомогою, завдяки суспільній підтримці та розумінню з боку держави”.

Різдвяне богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври і прилеглі території охороняє поліція. Туди пропускають через металошукачі.

2 грудня Свято-Успенську Києво-Печерську Лавру зареєстрували в якості монастиря у складі ПЦУ. Водночас міністр культури Олександр Ткаченко пояснив, що мова не йде про передачу Лаври від УПЦ до ПЦУ.

5 січня Ткаченко поінформував, що Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври офіційно повернули у державне користування. Намісник Лаври від УПЦ Павло (Лебідь) не з'явився на підписання акту повернення культових споруд.

Міністерство культури та інформаційної політики дало дозвіл на проведення Різдвяної служби Предстоятеля Православної церкви України митрополита Епіфанія в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври з 8:00 до 12.00.

"Сердечно вітаємо зі святом Різдва Христового – з подією вічної радості, цінність якої не зменшилася навіть за понад дві тисячі років, і яка не згасне, допоки буде цей світ і повік. Як Вифлеємська зірка, що освітила темне нічне небо і вказала шлях мудрецям, так Сам Ісус Христос є тим Світлом, яке у всякій темряві світить, і ніяка темрява перемогти Його не може. Віднайдімо ж це Світло у своїх серцях, не дамо зневірі, злу чи нелюдам його загасити. З’єднавшись у єдиній молитві мільйонами гарячих сердець – прославляймо Новонародженого Спасителя рідною мовою, у рідних святинях, єдиним, непереможним, вільним народом. І ніяка темрява нам не страшна – бо з нами Бог!", – виголосив Єпіфаній.