Героя Росії, який підірвав «одним пострілом п'ять бронетранспортерів», засудили за дезертирство

Коментарi:

Військовослужбовця Романа Каштакова, який отримав Героя Росії на війні в Україні, засудили до двох років умовно.

Вирок 30-річному контрактнику ухвалив Одинцовський гарнізонний суд за статтею за самовільне залишення військової частини. Його опублікували на сайті суду.

Каштаков не з'явився з відпустки без поважних причин, «не бажаючи переносити тягар та позбавлення військової служби», йдеться у тексті вироку. Військовослужбовець проводив час на свій розсуд у Москві та Тулі, поки не з'явився у ВСО СК РФ по Одинцовському гарнізону – 6 вересня 2022 року, повідомила прес-служба суду.

«Останній [Каштаков] прийняв рішення не прибувати до зони спеціальної військової операції в селище Уразово Білгородської області, оскільки вирішив більше відпочити і морально відновитися», — йдеться у рішенні суду.

Каштаков самостійно заявив правоохоронним органам про те, що не з'явився в строк з відпустки до місця служби. Суд врахував це як пом'якшувальні обставини.

Крім того, суд також враховував, що Каштаков отримував державну нагороду та брав участь у війні в Україні. При цьому суд посилався на витяг з наказу, згідно з яким військовий з 18 лютого по 23 червня перебував у «службовому відрядженні» у Білгородській області.

Ім'я Романа Каштакова фігурує у розділі "Герої Z" на сайті Міноборони. Він служив навідником мотострілецького батальйону, йдеться у його описі на порталі міністерства. Про це йдеться і в вироку суду.

У березні 2022 року кремлівське ЗМІ «Комсомольська правда» розповідало, як сержант-навідник Роман Каштаков потрапив під масований обстріл. За її даними, він був удостоєний вищої держнагороди.

Захищаючи колону, Каштаков «вразив вантажівку з боєприпасами, внаслідок вибуху якої снарядами, що вилітають, було знищено п'ять бронетранспортерів і більше трьох націоналістів», йдеться в його профілі на сайті Міноборони.

За це йому в червні надали 10-денну відпустку, з якої він вчасно не повернувся.