ООН розпустила місію з розслідування обстрілу колонії в Оленівці через відсутність гарантій безпеки

Коментарi:

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш розпустив місію з розслідування обставин обстрілу колонії в Оленівці, внаслідок якого загинули щонайменше 53 українські військовополонені через відсутність чітких гарантій безпеки.

«У нас була політична угода, але для такої складної та делікатної та, прямо сказати, небезпечної місії у зоні бойових дій, нам потрібні чіткі гарантії безпеки та доступу від обох сторін. Ми не відчули, що отримали їх та не відчули, що була можливість отримання таких гарантій у майбутньому», — сказав представник Стефан Дюжаррік під час прес-конференції.

Він також запевнив, що місію буде відновлено в майбутньому: «Щойно ми відчуємо, що є необхідні гарантії безпеки і ми можемо туди вирушити, місію буде відновлено», — заявив він.

Вранці 29 липня в колонії в селі Оленівка, розташованій за 40 кілометрів на південний захід від Донецька, загинули 53 українських військовополонених і ще 75 отримали поранення. Генштаб ЗСУ звинуватив у події окупантів , а міноборони рф– Україну.

На початку серпня генсек ООН оголосив, що організація запускає місію, завдання якої складатиме збір інформації за фактом загибелі українських військовополонених в Оленівці. За словами Гутерріша, із проханням про проведення такого розслідування до ООН звернулися і Україна, і рф.