Що таке антигістамінні: простими словами про фармакологію

Коментарi:

Коли алерген чи подразник потрапляє у ваше тіло, імунна система відразу намагається йому протистояти. Активується раніше мирно сплячий гістамін. В результаті ви отримуєте набряк слизової оболонки, висипання на шкірі або інші неприємні симптоми. У боротьбі з цим допомагають антигістамінні препарати, замовити їх можна в МІС Аптека 9-1-1.

Коротко про антигістамінні ліки

Усі антигістамінні препарати блокують роботу гістаміну в організмі. Ця хімічна речовина спочатку призначена для регулювання сну. Саме тому іноді після протиалергенних речовин хочеться спати, розсіюється увага.

Гістамін викликає алергічні реакції:

  • набряк слизової оболонки – у носі, горлі, легенях або бронхах;
  • порушення у роботі шлунка та кишечника;
  • проблеми із серцево-судинною системою (тахікардія, наприклад).

Усі антигістамінні засоби ділять на три покоління. Розберемося з їхньою роботою докладніше.

3 покоління препаратів

Залежно від покоління лікарських засобів змінюється тривалість їхньої дії. Чи не призначайте собі самостійно лікування. Частина ліків впливає на нервову систему та серце.

Перше покоління відрізняється швидким та короткостроковим ефектом, яке здатне знімати напругу та спазми практично відразу ж. Однак досить неприємний побічний ефект – сонливість, краще не приймати його перед важливими подіями.

Друге покоління не дає седативного ефекту. А тривалості його вистачає на добу – випивають приблизно одну таблетку на добу, щоб уникнути передозування. Ліки активніше прибирають неприємні симптоми алергії. Їх призначають для тривалого лікування.

Третє покоління діє найшвидше. Ліки набагато швидше потрапляють зі шлунка до інших органів та починають свою дію. Вони не викликають седативного ефекту (розсіяності та бажання спати) і не роблять вас залежними. Часто саме ці препарати використовують при лікуванні висипів, які супроводжуються свербінням та почервоніннями. При кропив'янці ліки третього покоління найефективніші.