Газ у Європі на торгах впав нижче 800 доларів за тисячу кубометрів

Коментарi:

Ціна на газ у Європі на торгах опустилася нижче за 800 доларів за тисячу кубометрів.

Це вперше із 16 лютого. Причина падіння – аномально тепла зима в Європі. Прогнози припускають, що середня температура на північному заході Європи напередодні Нового року буде майже на 8,5 градуса вищою за довгострокове середнє значення. Приблизно на 8 градусів вище за середню буде температура і в новорічну ніч.

— За прогнозом, у Берліні на початку 2023 року буде близько 15 градусів, при тому, що середня температура тут у цей час зазвичай близька до нуля. У Парижі та Цюріху температура першого чи другого дня наступного року може досягти 18 градусів. При цьому середина опалювального сезону в Європі припадає на 15 січня, і якщо надалі не буде екстремально холодної погоди, регіону вдасться уникнути кризового сценарію, пише видання.

Тим часом жителі Європи також економлять, а в умовах падіння попиту запаси газу витрачаються не так швидко, як очікувалося. За рахунок цього також знижуються ціни.

-В результаті газові сховища Німеччини заповнені на 88,8%, що майже на 15 відсотків перевищує середній показник за 10 років. Аналогічна ситуація у всьому Європейському Союзі, де рівень зберігання становить 83,1%, що на 30 процентних пунктів вище, ніж у 2021 році. До кінця опалювального сезону у березні газу має вистачити практично за будь-якого сценарію. А це означає, що поповнити запаси на 2023-24 роки буде простіше, ніж очікувалося, зазначає Bloomberg.