Колишній головний рабин Москви закликав євреїв тікати з Росії

Коментарi:

У рф зростає антисемітизм.

Євреї мають якнайшвидше покинути рф, поки їх не зробили «цапами-відбувайлами» через проблеми, викликані війною в Україні, заявив колишній головний рабин Москви Пінхас Гольдшмідт газеті Guardian.

За його словами, «коли рф повертається до нового типу Радянського Союзу», в ній «зростає антисемітизм». «Крок за кроком залізна завіса знову опускається. Ось чому я вважаю, що найкращий варіант для російських євреїв – це виїхати», – зазначив Гольдшмідт.

Він додав, що, якщо подивитися на російську історію, «щоразу, коли політична система була в небезпеці, уряд намагався перенаправити гнів і невдоволення мас на єврейську громаду» — це відбувалося і «в царські часи, і в кінці сталінського режиму».

Гольдшмідт залишив рф через два тижні після початку війни в Україні. Його невістка говорила, що він зробив це через тиск влади, яка вимагала публічно підтримати вторгнення. Це підтвердив і сам Гольдшмідт. «На лідерів громад чинився тиск, щоб вони підтримали війну, і я відмовився це зробити. Я пішов у відставку, тому що продовжувати роботу як головний рабин Москви було б проблемою для громади через репресивні заходи, вжиті проти інакодумців», — сказав він Guardian.

Пінхас Гольдшмідт народився у Цюріху. Він отримав ступінь магістра в галузі талмудичної юриспруденції в Чикаго, а також диплом рабина від головного рабина Єрусалиму. У 1989 році він переїхав до рф разом із сім'єю і жив тут аж до початку війни.

Як стало відомо, цього року Ізраїль репатріював майже 40 тисяч євреїв із рф. Число тих, хто їде за програмою, підскочило більш ніж на 400%, повідомляла неурядова організація Ofek Israeli. "Це рівень часів розпаду СРСР", – зазначав у серпні демограф Олексій Ракша.