Пеле знайшов безсмертя у футболі – світ тужить за кращого спортсмена XX століття

Коментарi:

"Сантос" опублікував повідомлення у зв'язку зі смертю Пеле.

У Бразилії помер Пеле – футболіст, якого багато хто вважає найбільшим гравцем усіх часів та народів. Йому було 82 роки.

Він був визнаний найкращим футболістом XX століття за версією футбольної комісії ФІФА, World Soccer та France Football, а також найкращим спортсменом XX століття за версією МОК.

Бразилець виступав за клуб "Сантос" зі штату Сан-Паулу з 1956 по 1974 рік, шість разів вигравши чемпіонат країни, двічі – Кубок Лібертадорес, а також інші трофеї.

Пеле – єдиний футболіст в історії, який тричі вигравав чемпіонат світу як гравець (1958, 1962 і 1970 року).

У фінальних турнірах ЧС він провів загалом 14 матчів та забив у них 12 м'ячів, у тому числі 3 – у переможних фіналах.

Усього за збірну Бразилії – 77 голів у 92 іграх (з 1957 по 1971 роки). Його рекорд протримався понад 50 років і лише нещодавно був повторений Неймаром.

На клубному рівні Пеле виступав за бразильський «Сантос», з яким двічі виграв Кубок Лібертадорес і Міжконтинентальний кубок (1962 і 1963), і американський «Нью-Йорк Космос».

«Сантос» виклав картинку із золотою короною, на якій вказані роки життя футболіста, та підписав її одним словом: «Вічний».

Лінекер про смерть Пеле: «Він покинув нас, але знайшов безсмертя у футболі»

«Пеле помер. Найбожественніший із футболістів і найжиттєрадісніший з людей. Він грав у такий футбол, до якого наблизилися лише небагато обраних.

Тричі він піднімав найбажаніший золотий трофей у цій чудовій жовтій футболці. Він залишив нас, але у футболі він знайшов безсмертя. Спочивай зі світом, Пеле», – написав колишній гравець збірної Англії.

Кріштіану Роналду висловив співчуття у зв'язку зі смертю Пеле

«Мої глибокі співчуття всієї Бразилії і, зокрема, сім'ї містера Едсона Арантеса ду Насіменту. Простого «прощавай» вічному королеві Пеле не вистачить, щоб виразити біль, який охоплює в цей момент весь футбольний світ.

Натхнення для стільки мільйонів, зразок вчора, сьогодні, завжди. Прихильність, яку він завжди виявляв до мене, була взаємною у всіх моментах, які ми поділяли, навіть на відстані.

Він ніколи не буде забутий, і пам'ять про нього буде вічно жити в кожному з нас, любителів футболу. Спочивай зі світом, король Пеле» – написав форвард збірної Португалії.

Боббі Чарльтон – про Пеле

Колишній капітан збірної Англії та "Манчестер юнайтед" Боббі Чарльтон якось сказав, що футбол придумали заради Пеле.

Блискавична швидкість пересування полем поєднувалася в нього з убивчою точністю ударів по воротах.

Пеле був не лише спортсменом, а й громадським діячем, який боровся за екологію та покращення життя бідняків.

У себе на батьківщині він став національним героєм, у світі – спортивним кумиром для мільйонів.

Дозвольте представитися, я Рональд Рейган

1997 королева Великобританії Єлизавета II присвятила його в лицарі. Коли він відвідав Вашингтон, щоб допомогти популяризувати гру в Північній Америці, саме президент США першим простягнув йому руку: "Мене звуть Рональд Рейган, я президент Сполучених Штатів Америки, але вам не потрібно представлятися, тому що всі знають, хто такий Пеле".