АРМА не змогло взяти в управління Миколаївський глиноземний завод Дерипаски

Коментарi:

Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА) заявило, що не змогло взяти в управління Миколаївський глиноземний завод.

В поясненні агентства йдеться, що до АРМА передали тільки корпоративні права підприємства та його акціонерів – компаній "Алюміній України" та "Гуардон Україна".

Для управління ними необхідна згода власника, заявили в АРМА. Але комунікація з кінцевими бенефіціарними власниками-росіянами може бути розцінена як колабораціонізм, вважають в агентстві.

"️З огляду на це, АРМА звернулось до правоохоронців щодо можливості арешту рухомого та нерухомого майна, яке належить згаданим підприємствам. Нині триває підготовка клопотання про арешт такого майна та його передачу в управління АРМА", – заявили в агентстві.

Миколаївський глиноземний завод – одне з найбільших у Європі підприємств кольорової металургії. Дерипаска отримав контроль над підприємством на початку 2000‑х.

Безпосередніми власниками заводу є ТОВ "Компанія Алюміній України" (13,9645%) та ТОВ "Гуардон Україна" (86,0355%), які контролюються арубськими фірмами Gandela International та Gordal Holdings. За ними стоїть Дерипаска.

Схожі проблеми виникли з низкою інших активів.

Так, в управління АРМА передано корпоративні права компанії "Татнєфть-АЗС-Україна", а також корпоративні права і майно компаній "Харків-Капітал" та "Полтава-Капітал".

Але управляти станціями як єдиними майновими комплексами агентство не може, тому що на деяке майно та інженерні споруди мережі арешт не поширюється.

Активи ВСМПО Титан Україна, яка належить російській держкорпорації "Ростех", передали до АРМА різними судовими ухвалами, які визначають різні шляхи управління.

В межах одного кримінального провадження активи передано для передачі управителям, тоді як в межах іншого – для реалізації на торгах. Вибрати самостійно спосіб управління АРМА не має права.

До того ж АРМА встановило невідповідність кількісних та інших характеристик деякого майна тим описам, які зазначено в ухвалах.

  • У 2016 році Україна ввела санкції проти компаній Олега Дерипаски – ОК "Русал" і пов'язаної з нею кіпрської Judson Trading Limited. Наступного року на Миколаївському глиноземному заводі повідомили, що Русал продав МГЗ сировинному трейдеру Glencore (Швейцарія). Втім, у 2018 році стало відомо, що Дерипаска зберіг контроль над заводом.

  • 1 березня 2022 року алюмінієвий гігант компанія "Русал" російського олігарха Олега Дерипаски заявила, що тимчасово припинила виробництво на Миколаївському глиноземному заводі.