Казахстан відмовився допомагати Росії обходити санкції

Коментарi:

Казахстан не приєднається до санкцій проти Росії, але й не допомагатиме їй обходити існуючий режим обмежень.

Про це заявив міністр закордонних справ республіки Мухтар Тлєуберді в інтерв'ю японському телеканалу NHK.

За словами Тлеуберді, Москва та Астана мають тісні економічні зв'язки, тому санкції проти Росії, запроваджені через війну в Україні, негативно позначилися на економіці Казахстану. Він запевнив, що нинішні відносини між Казахстаном та Росією продовжаться, проте Казахстан «не використовуватиметься різними компаніями для обходу санкцій». Також, за словами міністра, Казахстан продовжуватиме розвивати зв'язки з Китаєм, сусідами в Центральній Азії, а також із США, Японією, країнами ЄС, Великобританією. "Це дозволяє нам працювати з країнами та залучати інвестиції з усіх країн", – додав він.

«Мене непокоїть конфлікт в Україні. І Росія, і Україна є історично дружніми Казахстану країнами», — розповів Тлеуберді, додавши, що влада Казахстану закликає сторони знайти мирне вирішення конфлікту.

Про те, що Астана не допомагатиме Москві обходити санкції, у квітні говорив заступник керівника адміністрації президента Казахстану Тимур Сулейменов. За його словами, Казахстан "найменше хотів би", щоб до нього застосовувалися вторинні санкції США та ЄС.

При цьому Сулейменов запевнив, що Казахстан не розриватиме торговельні зв'язки з Росією і продовжить інвестувати в країну і залучати для неї інвестиції. «Ми зробимо все можливе, щоб контролювати будь-які інвестиції в Казахстан особами чи організаціями, які перебувають під санкціями, і це те, що ми хотіли відкрито донести до європейців. Показати, що ми маємо систему, і ця система, на жаль, залишиться тут надовго», — додав він.