На Миколаївщині порушуються графіки відключень електроенергії, – Міненерго

Коментарi:

Міністерство енергетики України влаштувало перевірку операторів системи розподілу електроенергії та виявило порушення графіків відключень у всіх регіонах.

Пресслужба відомства у Facebook назвала порушників і як їх каратимуть.

Міненерго, НКРЕКУ та Держенергонагляд отримали від українців велику кількість скарг на нестабільні постачання електроенергії чи несправедливий розподіл. Як показала перевірка, найчастіше постачальники порушують графіки у Волинській, Київській, Полтавській, Миколаївській, Одеській областях і в Києві. Найменше порушень наразі виявлено в Івано-Франківській, Кіровоградській і Рівненській областях.

НКРЕКУ також виявила порушення з боку кол-центрів 10 компаній-розподільників. Щодо 12 операторів системи розподілу регулятор розпочав перевірки щодо нерівномірних і несправедливих графіків відключення електроенергії, а також про неправильне інформування про перерви в електропостачанні: у Києві, Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Київській, Львівській, Одеській, Тернопільській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій областях.

"У разі, якщо оператори систем розподілу не дотримуватимуться приписів органів контролю та не усунуть виявлені порушення, до їхніх керівників застосовуватимуться персональні адміністративні стягнення", — заявив голова НКРЕКУ Костянтин Ущаповський.

За наказом Міненерго фахівці Держенергонагляду мають ходити з позаплановими перевірками до об'єктів енергетичної інфраструктури доти, доки в Україні діє воєнний стан. Співробітники відомства також чергуватимуть на диспетчерських пунктах операторів у ранкові та вечірні пікові години, щоб контролювати дотримання графіків включення-відключення електропостачання.

Міністр енергетики Герман Галущенко нагадав, що через російські обстріли енергосистема України сильно пошкоджена та не може забезпечити всіх споживачів. Українські електростанції не можуть виробляти достатньо електроенергії, а пропускна спроможність магістральних мереж дуже обмежена.

Енергетики встановили такі пріоритети розподілу електроенергії:

  1. Критична інфраструктура, у тому числі медустанови й теплові станції;
  2. Об'єкти військово-промислового комплексу, які забезпечують оборону країни;
  3. Підприємства з виробництва критично важливих товарів і продуктів;
  4. Житлові будинки.