Татарстан пішов проти Москви – змінюють конституцію

Коментарi:

Москва, зазнаючи поразки у війні з Україною, ослабла.

Російські регіони це відчувають і почали відкрито висловлювати непокору. Першим збунтувався Татарстан, пише "Діалог".

Місцева влада відмовляється виконувати федеральний закон рф про перейменування посади «президента» республіки на «главу». Держрада Татарстану прийняла поправки до республіканської Конституції, згідно з якими посаду голови регіону називатиметься не «президент», а «раїс», що перекладається з арабської мови як «вождь, лідер, керівник».

Важливо, що, згідно з рішенням Держради Татарстану, зміни набудуть чинності лише після 2025 року, коли закінчиться термін повноважень чинного президента Татарстану.

В наявності відкрита непокора Москві з боку республіки, очевидно, бажає зберегти залишки своєї національної особливості та незалежності.

Ця історія сильно обурила військового злочинця Ігоря Стрєлкова (Гіркіна), який не приховує своїх ультраправих, нацистських поглядів. Він у Telegram вибухнув гнівним постом, у якому фактично спрогнозував війну Татарстану з Москвою.

«Рукою подати до ханів та емірів... А там, дивишся, республіканські міністри отримають гарний титул «паша», чиновники стануть... хто «беєм», а хто «агою», суддів перейменують на «каді» («кази») ), солдати перетворяться на «сарбазів», а росіяни – на «урусів». Потім настане шаріат замість незрозумілого законодавства рф... Може, навіть знову на Москву в набіги ходити вийде», – обурювався російський диверсант.

Конфлікт прокоментував російський політичний оглядач Анатолій Несміян (Ель Мюрід) у Telegram. Він дійшов висновку, що Татарстан переграв Кремль.

"Формально вимога Центру буде задоволена, фактично особливий статус татарстанського керівництва залишається, виділяючи його серед усіх інших регіонів", – розповів експерт.

Татарстан – єдина республіка у рф , керівником якої є президент. Особливий статус органів влади у Татарстані було закріплено у договорі від 1994 року. У 2017 році термін дії цього документа минув. Федеральна влада його не продовжила, при цьому зберегла в Татарстані найменування "президент". 2020 року Рустам Мініханов знову був переобраний на цю посаду.

У грудні 2021 року президент Володимир путін підписав закон "Про публічну владу", який, зокрема, забороняє главам регіонів називатися президентами. Депутати Держради Татарстану виступили проти цієї норми. Разом про те у законі публічної влади є стаття, у якій говориться, що відповідно до конституцією суб'єкта рф з урахуванням історичних, національних чи інших традицій даного суб'єкта то, можливо передбачено додаткове найменування посади вищої посадової особи суб'єкта.