Дівчата Миколаївської 36-ї бригади, звільнені з російського полону, пройшли курс реабілітації у Польщі

Коментарi:

19 українок, звільнених із російського полону, пройшли курс реабілітації у Польщі.

Серед них – п'ятеро військовослужбовців Миколаївської 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білінського.

З 30 листопада по 8 грудня 2022 року для цих українських жінок Solidarity Fund PL організувало поїздку до реабілітаційної поїздки до громади Лендек-Здруй Нижньосілезького воєводства. Супроводжували їх і завжди були поруч два професійні психологи.

Програма складалася з 14 реабілітаційних процедур, лікарських консультацій, загальнооздоровчих вправ, SPA, екскурсій, зустрічей із психологами, воркшопи, відвідування мінеральних вод у Dom Zdrojowy та екскурсію до Вроцлава.

«Щоб зрозуміти, наскільки важливою та корисною була ця поїздка, необхідно порівняти обличчя дівчат, коли вони виходили з автобуса в Польщі, а потім коли сідали в автобус, щоб повернутися в Україну. Вони стали світлішими, змінився вираз обличчя та міміка. Неозброєним оком видно, що жінки набралися сили, відпочили, трохи відновили фізичне та психологічне здоров'я. Важливо було змінити картинку – прожити тиждень спокійно без повітряних тривог у мирній країні, пройти процедури, поплавати в басейні, насолодитися джакузі, подихати свіжим гірським повітрям, отримати ресурс від чудової природи... Перелічити все неможливо. Але найголовніше і цілюще це спілкування. Бути серед своїх. Усі дівчата відзначили, як важливо для них відчувати підтримку та розуміння мешканців Польщі. Увага, турбота та бажання допомогти відчувалися щохвилини. Дуже важливо у відновленні розуміння того, що ти не самотня у своїй біді. Навколо тебе є люди, яким ти важлива», – розповіла Олена Трегубенко, психологиня-експертка-консультантка проекту.

Своїми враженнями поділились учасниці:

  • Тиша і спокій... Важливо, що в групі були лише ті, хто пережив полон. Тобто ми не мали зовнішніх подразників. І це створювало атмосферу безпеки та довіри...
  • Організатори все продумали до дрібниць. Ставлення як до своєї родини...
  • Ця подорож мені допомогла знову почати жити повноцінним життям...
  • Я знову усміхнена, щаслива жінка.
  • Дівчатам після полону це потрібно...
  • Вдячна всім за опіку в такий важкий час...

Програма підтримки українських дітей та жінок, які постраждали внаслідок війни в Україні, реалізується Фондом міжнародної солідарності у рамках Фонду імені блаженного священномученика Климентія Шептицького, створеного з ініціативи Канцелярії Прем'єр-міністра Республіки Польща та Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.