Путін наказав генералам вигадати новий план для України

Коментарi:

Президент Росії Володимир Путін, який ув'язнув у трясовині десятий місяць війни, вимагає від керівництва армії підготувати план подальших дій у кампанії, яка після спроби захопити більшу частину України звелася до зусиль з утримання окупованих територій і обстрілу критичної цивільної інфраструктури.

У п'ятницю Путін відвідав об'єднаний штаб пологів військ, де заслухав доповіді високопосадовців, а також провів наради та окремі зустрічі з командувачами, повідомила прес-служба Кремля.

«Хотів би вислухати ваші пропозиції щодо наших найближчих та середньострокових дій», — сказав Путін, звертаючись до учасників зустрічі, серед яких були міністр оборони Сергій Шойгу, голова Генштабу Валерій Герасимов та командувач угрупуванням Сергій Суровікін.

Доповіді Путіну з документами представили командувачі на кожному операційному напрямі, зокрема щодо ситуації за останню добу.

Об'єднаний штаб президент відвідав уперше від початку війни. І ключове питання у цьому випадку — чому людям саме зараз вирішили показати Путіна, який керує війною, зазначає політолог Володимир Пастухов.

Американські військові раніше прогнозували, що зима принесе довгу паузу у війні, яка може тривати до півроку: дощ і м'який грунт сповільнять дії обох армій, а коли земля промерзне, проблемою стануть снігопади та холоди, хоча танкам та вантажівкам легше пересуватиметься. Але ця оцінка змінилася, повідомило The Voice of America високопоставлене джерело в Пентагоні. "Ми знаємо, що українці можуть воювати і можуть воювати добре в цих зимових умовах", – сказав він.

Російська армія тим часом, можливо, готує 200-тисячне угруповання з мобілізованих для нової спроби взяти Київ із боку Білорусі, заявив головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний в інтерв'ю The Economist.

За його словами, наступ на столицю може розпочатися у лютому, а крім того, у січні чи навесні нова спроба просунутися може відбутися на Донбасі.

Російський військовий, який зараз перебуває у Гродно, розповів «Новій газеті. Європа», що для наступу може бути підготовлено до 300 тисяч солдатів. Командування, за його словами, накопичує сили в Білорусі, перекидаючи матч і техніку і розгортаючи польові табори.

"Путину явно впарюють цей план як черговий бліцкриг", – сказав військовослужбовець на умовах анонімності. Він додав, що наступ з Білорусі буде «самовбивством»: зараз територія України від кордону на багато кілометрів углиб країни замінована, дороги зриті, ландшафт є лісом і болотом, а всі напрямки пристріляні українською артилерією.