Окупанти запереживали за вкрадену воду Північнокримського каналу, – зведення Генштабу ЗСУ

Коментарi:

Інформація станом на вечір 16 грудня.

В 296 добу російського широкомасштабного вторгнення завдано масованого ракетного удару по цивільній інфраструктурі нашої держави. За уточненими даними, російські окупанти випустили 70 крилатих та 4 керовані авіаційні ракети, 60 крилатих ракет було збито нашими силами протиповітряної оборони. Вражено декілька об’єктів енергетичної інфраструктури та житлові будинки в Житомирській, Київській, Харківській, Дніпропетровській та Запорізькій областях.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обстрілював населені пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Постраждали 30 населених пунктів. Зокрема, Плавні, Гуляйполе, Дорожнянка, Ольгівське, Нікополь Запорізької області та Чорнобаївка, Антонівка, Херсон, Микільське, Токарівка і Милове на Херсонщині.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили три райони зосередження особового складу, пункт управління та склад боєприпасів.

Противник продовжує укріплювати лінію оборони на кордоні Херсонської області та Криму. Посилює також оборону та охорону об’єктів водопостачання до тимчасово окупованої території Криму, зокрема Північнокримського каналу. Для цього додатково направлені підрозділи мобілізованих з Краснодарського краю.

Нагадаємо, Північнокримський канал – іригаційна споруда на півдні України. Бере води з Каховського водосховища До 2014 року канал забезпечував до 85 відсотків потреб Криму у прісній воді. З квітня 2014 року через окупацію був відключений. В перший день повномасштабної російської збройної агресії 24 лютого окупанти захопили Каховську ГЕС та, відповідно, початок каналу. Канала було підірвано – цим військовим злочином керував заступник командувача Чорноморського флоту рф.