Масований обстріл: Харків та Полтава повністю знеструмлені, у Кременчуці відключено опалення

Коментарi:

Внаслідок нових ракетних ударів Харків повністю знеструмлений. У Києві вводять екстрені відключення світла та спостерігаються проблеми з подачею води, а Кременчук залишився без опалення. В інших регіонах країни є також "прильоти" та проблеми з електрикою.

Росія продовжує масований ракетний обстріл енергетичної інфраструктури України. Вранці 16 грудня по всій території України було оголошено повітряну тривогу.

«Чекаємо близько 60 шт. (крилатих ракет. – ред.). На півночі вже над територією України є частина. Також думаю, що наше ППО зіб'є 50+ мінімум», – написав голова обласної військової адміністрації Миколаєва Віталій Кім. Частину ракет було запущено з акваторії Чорного моря.

Після цього почала надходити інформація про вибухи майже на всій території країни. Декілька міст виявилися повністю знеструмленими.

У Києві вибухи пролунали у Деснянському, Дніпропетровському та Голосіївському районах, повідомив мер міста Віталій Кличко. Внаслідок цього у всіх районах столиці виникли перебої з водопостачанням, а рух поїздів на всіх гілках метро припинився. Підземні станції метро перейшли у режим укриттів. У місті введено екстрені відключення світла.

У Харкові удари припали на інфраструктурні об'єкти, повідомив мер міста Ігор Терехов. У місті також зупинилося метро. За словами губернатора Харківської області Олега Синегубова, три удари було завдано по території регіону. «Є влучення по об'єктах критичної інфраструктури у Чугуївському районі», – сказав губернатор.

У Дніпрі після ракетних ударів перестав працювати електротранспорт та метро. Мер Дніпра Борис Філатов закликав мешканців зробити запас питної води. На Миколаївщині перейшли до аварійних відключень світла, працювало ППО. Також ППО відбивало удари у Тернопільській та Вінницькій областях.

"Кривий Ріг. Є поразки ракетами», – повідомив начальник місцевої військової адміністрації Олександр Вілкул. Загалом по Запоріжжю було завдано близько 12 ракетних ударів, зазначив секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв.

Цілком знеструмленою виявилася Полтава, а у Кременчуці Полтавської області перестала працювати міська система опалення. Мер міста Віталій Малецький закликав мешканців всіляко зберігати тепло у квартирах. Також повністю без електроенергії залишилася Кіровоградська область України, повідомив голова адміністрації регіону Андрій Райкович.

Повідомлення про вибухи та роботу ППО надійшло і з Житомирської області. «Укрзалізниця» через пошкодження енергетичної інфраструктури припинила рух пасажирських електропоїздів у Харківській, Кіровоградській, Донецькій та Дніпропетровській областях.

За словами міністра енергетики України Герман Галущенко, внаслідок ракетної атаки пошкоджено об'єкти енергетики на сході та півдні країни. «Можливо падіння обсягів генерації. Відбуваються аварійні відключення світла», – наголосив він. В Офісі президента України оголосили, що на території всієї країни запроваджуються екстрені відключення електрики.

Росія завдає масованих ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі України з 10 жовтня. У кожній серії ударом використовується від 70 до 100 крилатих ракет. За даними Головного управління розвідки міноборони України, у Росії до середини грудня залишалося ракет на три-п'ять хвиль ударів по 80-90 ракет у кожній.

За місяць Росія виготовляє близько 40 крилатих ракет, а всього з початку війни випустила 240 ракет Х-101 і близько 120 морських ракет «Калібр», говорив заступник начальника ГУРу Вадим Скибицький.