У 2023 році замість ЗНО випускники знову складатимуть НМТ

Коментарi:

Замість ЗНО на українських випускників у 2023 році чекає вдосконалений національний мультимедійний тест (НМТ).

"ЗНО було і буде механізмом прозорого вступу до вищих освіт. Однак в умовах військового стану існують перешкоди щодо його організації та проведення, а також неможливо охопити тестуванням потенційних вступників до українських ВНЗ, які тимчасово перебувають за кордоном", – пояснив міністр освіти Сергій Шкарлетт.

Планувати проведення зовнішнього незалежного оцінювання "у традиційному форматі" МОН не дозволяють "безпечна складова та труднощі логістики", повідомив Шкарлетт.

Проведення ЗНО в Україні

У 2022 році через повномасштабне вторгнення Росії в Україну було скасовано проведення пробного і традиційного ЗНО.

Замість ЗНО вперше було запроваджено складання національного єдиного мультипредметного тесту (НМТ), який складався з трьох навчальних дисциплін: української мови, математики та історії України. Для участі в основній сесії НМТ зареєструвалися 206433 особи, ще 26,5 тисяч зареєструвалися на додаткову сесію. Тестування проводилося в Україні та іноземних державах.

НМТ-2023

На відміну від НМТ-2022 наступного року у тесті будуть обов'язкові та додаткові блоки.

Обов'язковий блок:

- Українська мова;

- математика;

- історія України;

- іноземна мова (англійська, французька, німецька та іспанська на вибір).

На вирішення завдань з української мови та математики у абітурієнтів буде 90 хвилин.

Потім перерва, і ще 90 хвилин на історію чи іноземну мову.

Окремо проведуть НМТ з фізики, хімії та біології. Він триватиме 75 хвилин. Результатами цього іспиту можна буде замінити бали з історії України чи іноземної мови.

Реєстрація на НМТ-2023 планується розпочати у квітні, а проводитимуть тестування у червні – липні 2023 року в рамках основної та додаткової сесій.