Україна взяла на приціл останню базу підводних човнів Чорноморського флоту

Коментарi:

Більшість російського флоту тепер перебувають у зоні досяжності українських безпілотників.

Надводний дрон ЗСУ днями атакував порт у Новоросійську, повідомляли проросійські телеграм-канали Mash та «Рибар». Неподалік цього порту знаходиться військово-морська база, куди перевели частину Чорноморського флоту. Отже, українські безпілотники тепер можуть дістати і до нього, пише видання Naval News.

Атакована нафтова гавань «Шесхаріс».

Порт атакували нібито тим самим типом безпілотника, який використовували ЗСУ при нападі на Чорноморський флот у Севастополі наприкінці жовтня, писав Mash. Те, що ця атака відбулася, показує, що українські безпілотники можуть дістати до військової бази в Новоросійську, вказує Naval News.

Як пише видання, велика військово-морська база в Новоросійську розташована недалеко від нафтового терміналу. Досі ця база вважалася безпечною, вона знаходиться за 675 км від Одеси, що набагато далі від української території, ніж Севастополь. Саме до Новоросійська переправили частину Чорноморського флоту після атаки ЗСУ на Севастополь 29 жовтня, писав раніше Військово-морський інститут США (USNI) з посиланням на супутникові знімки. Тоді військове керівництво Росії визнало загрозу морських безпілотників настільки серйозною, що весь флот, який панував на початку війни на Чорному морі, не випускають із портів, зазначає Naval News. Однак тепер безпілотники загрожують їм і всередині новоросійського порту.

На базі знаходяться багато військових кораблів, які безпосередньо брали участь у війні з Україною, пише Naval News. За їхніми даними, серед них підводні човни класу «Кіло», які у вересні перекинули до Новоросійська з Севастополя. Там знаходяться кілька великих десантних кораблів, які відправили в Чорне море під час підготовки до вторгнення.

Супутниковий знімок, зроблений рано-вранці, показує, що багато військових кораблів були в порту, пише Naval News.

Морські дрони виготовляються в Україні з використанням комплексу технологій. Їх можна назвати наполовину гідроциклом, наполовину каное. Такі безпілотники можуть нести невелику боєголовку. 29 жовтня їм удалося проникнути вглиб Севастопольської гавані.