На Миколаївщині йде добровільна евакуація, хто залишився – тому допоможемо пережити зиму, – Ірина Верещук

Коментарi:

Добровільна евакуація з деокупованих територій півдня України вже розпочинається.

Держава покриє всі пов'язані з цим витрати.

Водночас на деокупованих територіях півдня України готуються до зими – готують паливо, генератори, створюють пункти обігріву.

Про це вчора на брифінгу в Миколаєві заявила віцепрем'єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

«Ми працюємо в Миколаївській та Херсонській областях та усвідомлюємо, що швидко відновити зруйновану ворогом інфраструктуру не вдасться. Ми розуміємо, що це відповідальність влади, тому виділили кілька напрямків. Насамперед, це забезпечення паливом: деревина, пелети, брикети – все, що допоможе нашим громадянам зігріти свої будинки», – зазначила Ірина Верещук.

За її словами, вагони з дровами вже прибули до Миколаївської області, за день-два люди їх отримають.

Віцепрем'єрка зазначила, що зараз триває пошук генераторів та палива до них, щоб забезпечити лікарні та всю соціальну інфраструктуру. Крім того, скрізь мають бути створені пункти обігріву (так звані Пункти непереможності), куди люди зможуть прийти, якщо немає світла, опалення, зв'язку.

"У нас є програма ЮНІСЕФ, яка допомагає забезпечити всіх діток на прифронтових територіях зимовим одягом та взуттям, щоб сім'ї, особливо малозабезпечені, пережили нормально зиму", – сказала Верещук.

Вона додала, що ці та інші проблеми обговорюватимуться на нараді за участю міжнародних партнерів, яка відбудеться у Миколаєві.

«Наші партнери мають дуже швидко реагувати на запити керівництва області, бо саме вони координують роботу між центральним урядом та місцевими громадами. І моє завдання – скоординувати цю роботу, тому що ми не маємо часу на помилки», – заявила віцепрем'єрка.

У свою чергу, голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім зазначив, що в деокупованих населених пунктах складають списки бажаючих евакуюватися. У Миколаєві було створено транзитний пункт, де люди можуть перебувати протягом тижня до виїзду. Звідти їх за бажанням відправляють у різні регіони України, де їм підготовлено місця проживання.

Раніше Верещук заявляла, що евакуація із Херсонської області не буде масовою. Однак вона необхідна, оскільки у деяких звільнених населених пунктах пережити зиму буде важко.