Що особливого у зенітних батареях Crotale, які Франція передала Україні

Коментарi:

Уряд Франції на даний момент уже надав Україні військової підтримки на 500 мільйонів євро. В перелік переданого озброєння входять зокрема дві батареї зенітно-ракетних комплексів Crotale NG.

При цьому Париж також опрацьовує запит Києва на передачу радіолокаційних станцій. Про це заявив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню, пише видання BMFTV.

Як пише Defense Express, щоб підкреслити об'ємність військової підтримки від Франції для України, Лекорню також розповів, що окрім 18 САУ CAESEAR українське військо також отримало посилення в 60 бронетранспортерів VAB, апаратуру для військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту (РБХЗ), і головне – дві ракетні системи М270 в модифікації LRU.Також французький уряд передав для ЗСУ протитанкові міни HDP-2A2 і тепловізори, а в найближчий час має все ж відбутись поставка буксированих гаубиць TRF1.

Лекорно окрім цього розповів, що Франція зробила внесок у 200 мільйонів до Європейського фонду миру на користь України. І на ці гроші ЗСУ можуть придбати зокрема наплавні мости чи бронемашини Bastion. Французи профінансують навчання 2 тисяч військовослужбовців ЗСУ із 15 тисяч, які на себе взяла навчальна місія ЄС.

Збройні сили Франції мають в своєму розпорядженні лише 24 зенітно-ракетні комплекси Crotale NG. І ця цифра виступає якби "лімітом" того, що по факту могли отримати ЗСУ.

Але тут варто додати, що Crotale NG має відмінні характеристики для боротьби з рашистськими літаками та крилатими ракетами – може знищувати цілі на дальності до 10 км та обстрілювати одночасно чотири цілі. Цей ЗРК озброєний ракетою VT-1, що мають радіокомандну систему наведення та можутьперехоплювати цілі зі швидкістю до 1800 км/год. Зважаючи на те, що Crotale NG стоїть також на озброєнні Греції та Фінляндії, проблеми із поповненням запасів зенітних ракет VT-1 навряд чи можуть виникнути.