СБУ знешкодила банду, яка вивозила уклоністів до Росії. Серед фігурантів – миколаївці

Коментарi:

СБУ повідомляє, що у декількох областях України нейтралізовано міжрегіональне злочинне угруповання, яке організувало нелегальні "трафіки" для потенційних призовників до Південного Кавказу або країн Євросоюзу через територію РФ.

"Ціна питання", за даними СБУ, становила від $2500 до $8000 з клієнта. За ці гроші зловмисники обіцяли вивезти ухилянтів до тимчасово окупованого Криму через Запорізьку область, а далі Кримським мостом до РФ.

Для цього зловмисники налагодили контакт з кадровим співробітником прикордонного підрозділу ФСБ РФ, повідомили у відомстві. Саме він за гроші мав забезпечувати безперешкодний перетин ухилянтами російського кордону.

Для комунікації з представником ворожої спецслужби використовували анонімні месенджери.

За даними слідства, ще один маршрут, який пропонували фігуранти, пролягав через прикордонні райони Сумської області. Для незаконного переправлення призовників планували використовувати обхідні шляхи поза контрольно-пропускними пунктами.

Ще один канал нелегальної міграції проходив через західні регіони України. Щоб його реалізувати, зловмисники обіцяли оформити своїх клієнтів як водіїв агропромислових підприємств, які транспортують сільгосппродукцію до ЄС, зазначили у спецслужбі.

Співробітники СБУ задокументували факт злочинних дій, зокрема передачу зловмисникам грошей за приховане вивезення до Євросоюзу двох ухилянтів.

Проведено понад 20 обшуків за місцями перебування учасників угруповання у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Львівській та Чернівецькій областях. Виявлено речові докази злочинної діяльності, зокрема мобільні телефони, які використовували у спілкуванні з ворогом.

Наразі шістьом учасникам злочинного угруповання повідомлено про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.