Україна атакувала безпілотником порт Новоросійська, – россми

Коментарi:

Начебто український безпілотник атакував гавань «Шесхаріс» у Новоросійську. Після нападу дронів на Севастополь у Новоросійськ було переведено частину Чорноморського флоту.

Вибух у гавані стався вночі 18 листопада. Як повідомляє видання Mash, пошкодження мінімальні та не впливають на працездатність систем. Фахівці виявили на місці вибуху надводний дрон. За попередніми даними, це той самий апарат, який використовували ЗСУ під час нападу на Чорноморський флот у Севастополі наприкінці жовтня.

На нафтогавані "Шесхаріс" вантажиться нафта з Росії, Казахстану та Азербайджану для відправки за кордон.

Після атаки на бухту в Севастополі Росія перемістила на базу Новоросійська підводні човни Чорноморського флоту, пише Військово-морський інститут США (USNI) з посиланням на супутникові знімки. Ця база, хоч і була модернізована останніми роками, все ж таки знаходиться надто далеко від театру бойових дій, зазначали аналітики інституту.

29 жовтня ЗСУ атакували Чорноморський флот у Севастополі за допомогою безпілотників. За даними USNI, Росія внаслідок нападу різко знизила активність флоту у Чорному морі. Фрегати класу «Адмірал Григорович» — найбільші та озброєні кораблі, що залишилися у складі Чорноморського флоту після затоплення у квітні крейсера «Москва», не виходили в море після атаки.

У відповідь на напад безпілотників Росія призупинила участь у зерновій угоді, яка дозволяє кораблям заходити в українські порти за зерном та вільно їх залишати. Проте вже через чотири дні Росія відновила свою участь в угоді, не наважившись вступити у відкритий конфлікт із Туреччиною, яка розрив угоди не визнала. Днями угода автоматично продовжилася ще на чотири місяці.