Гаазький суд визнав винними Ігоря Стрєлкова та ще двох фігурантів справи про катастрофу «боїнга» на Донбасі

Коментарi:

Четвертого обвинуваченого виправдано

Суд у Нідерландах ухвалює вирок чотирьом обвинуваченим у справі про катастрофу рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines у Донецькій області у 2014 році. Boeing 777 виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур. На його борту було 298 людей, всі вони загинули.

Трьох обвинувачених — громадян Росії Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський та громадянин України Леонід Харченко — визнано винними. Четвертого, громадянина РФ Олега Пулатова, повністю виправдано. На оголошення вироку були присутні адвокати Пулатова; решта обвинувачених, як повідомив суддя, були «повідомлені» про нього.

На засіданні 17 листопада суд оголосив, що у 2014 році самопроголошена ДНР перебувала під контролем Росії та отримувала з Росії зброю. Суд встановив, що Росія вела бойові дії на Донбасі та координувала дії ДНР.

Четверо обвинувачених

Звинувачення чотирьом фігурантам були пред'явлені в 2019 році – за статтями про навмисне знищення літака (стаття 168 КК Нідерландів) та умисне вбивство (стаття 289 КК Нідерландів). За версією прокуратури, Гіркін запросив поставку «Бука» з Росії, Дубинський відповідав за його транспортування, Пулатов і Харченко на місці допомагали доставити установку наміченим маршрутом і після знищення літака повернутися до Росії. Таким чином, усі четверо, вважало звинувачення, "спільно керували планом знищення літака", хоча ніхто з них не брав участі безпосередньо у пуску ракети. Слухання розпочалося у 2020 році.

Коментуючи виправдання Пулатова, суд пояснив, що звинуваченням не доведено, що той перебував на зв'язку з командою «Бука» і мав до запуску безпосереднє відношення — хоч і безперечно знав про відповідні плани.

Слідство перед початком процесу вела Об'єднана міжнародна група, до якої входили представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України. Фахівці дійшли висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», що належить 53-й бригаді ППО російських збройних сил, що базується у Курську. Бук прибув на територію самопроголошеної ДНР в ніч перед катастрофою літака і незабаром після пуску ракети був відправлений назад. Ракету було запущено з району села Первомайське, яке знаходилося під контролем ДНР.

Маршрут «Бука» слідство відновило за допомогою супутникових знімків та фотографій із соцмереж, а також свідчень. Причетність обвинувачених до інциденту слідство встановило за допомогою перехоплень їхніх розмов, переданих українськими спецслужбами Нідерландам. Самі фігуранти справи не заперечували справжність записів; при цьому Пулатов заявляв, що вони знали про прослуховування, тому в розмовах часто повідомляли дезінформацію (слідство відкидало це твердження, оскільки у всьому проаналізованому масиві розмов не було логічних протиріч).

Вивчили всі версії, у тому числі й "атаку українського літака"

Слідство також розглядало альтернативні версії катастрофи. Серед них — атака українського військового літака, вибух на борту, попадання ракети ППО чи постріл із «Бука», що належить Україні. У кожному випадку, за твердженням прокуратури, було зібрано достатні докази їхньої неспроможності; вони були представлені суду. Розслідування причин катастрофи, яке одночасно проводила Рада з безпеки Нідерландів за правилами IKAO і не було пов'язано з кримінальним розслідуванням міжнародної групи, також показало, що літак був збитий із ракетного комплексу «Бук» (кому належав «Бук», розслідування IKAO не з'ясовувало, так як його метою було лише визначення безпосередніх причин авіакатастрофи, а не пошук винних).

Гіркін і Ко

Ніхто з обвинувачених не постав перед судом особисто. На момент початку процесу всі вони перебували в Росії, зараз Ігор Гіркін бере участь у війні в Україні, місцезнаходження решти невідоме. Троє з обвинувачених відмовилися взаємодіяти із судом взагалі, тоді як Олег Пулатов через адвокатів передав свій відеозвернення. У ньому він підтвердив, що в день аварії літака був неподалік, проте заявив, що «Бука» не бачив. Його захист також подав клопотання про те, щоб у ході процесу було детально розглянуто альтернативні версії катастрофи, проте суд відмовився це робити, вважаючи, що всі такі сценарії були розібрані ще на етапі слідства, а адвокати Пулатова намагаються лише затягнути процес. У зв'язку з відмовою інших фігурантів брати участь у процесі звинувачення як їхню позицію використовувало їхні публічні заяви.

Росія, як завжди проти

Влада Росії неодноразово критикувала процес, а висновки слідства називали ангажованими і політично упередженими. Спочатку офіційні особи в РФ та державні ЗМІ висловлювалися на користь альтернативних теорій катастрофи, а після публікації доказів, що причиною стало влучення ракети з «Бука», стали наполягати на тому, що установка була українською.

Державний концерн "Алмаз-Антей", який випускає "Буки", за підсумками власного розслідування заявив, що ракета була випущена з території, контрольованої українськими військами. Міноборони РФ стверджувало, що ракета, що збила літак (її серійний номер був відомий), знаходилася на озброєнні в однієї з українських військових частин; також у відомстві називали фото- та відеоматеріали, зібрані слідством, підробленими. Влада РФ неодноразово висловлювала невдоволення тим, що російські представники не увійшли до Об'єднаної слідчої групи, і звинувачували міжнародне розслідування в ігноруванні даних, переданих Москвою.