Зеленський просить G20 відкрити зерновий коридор для портів Миколаєва

Коментарi:

Звернення Глави держави.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до G20 посприяти розширенню роботи продовольчого коридору, у тому числі за рахунок портів Миколаївщини.

Про це він сказав під час відеозвернення до представників G20.

Завдяки потужній участі ООН, Туреччини та інших партнерів ми показали, як співпраця кількох може повернути продовольчу безпеку багатьом.

– Я вважаю, що наша експортна зернова ініціатива заслуговує на безстрокове продовження, незалежно від того, коли закінчиться війна. Право на їжу – це фундаментальне право кожної людини у світі.

Україна з липня експортувала понад 10 мільйонів тонн продовольства морським шляхом. Можемо наростити експорт ще на мільйон тонн щомісяця. Для цього я пропоную розширити експортну зернову ініціативу на інші наші порти, зокрема на порти «Миколаїв» та «Ольвію» у Миколаївській області.

Також закликаю всі країни, у тому числі ваші країни, шановні лідери G19, приєднатися до нашої ініціативи за допомогою найбідніших харчів. Цю ініціативу – Grain From Ukraine – вже нами розпочато. І перше судно Nord Vind виходить до Ефіопії. На борту 27 тисяч тонн пшениці. Це обсяг продовольства для майже 100 тисяч людей на рік. Можливо, багато таких судів з України, а отже, багато людей у бідних країнах, врятованих від голоду, – сказав Президент.

Зеленський зазначив, що Україна може експортувати цього року 45 мільйонів тонн продовольства.

– Що саме ми пропонуємо? Кожна країна може приєднатися до конкретного внеску та стати учасниками перемоги над голодом та продовольчою кризою, – додав Зеленський.