"За день одна машина відстрілювала 200 снарядів", – як лицарська артилерія відбивала Миколаїв

Коментарi:

Радіючи звільненню від окупантів Миколаївщини та Херсонщини, слід також пам'ятати, які титанічні зусилля доклали наші воїни, щоби це нарешті сталося. Особливо це стосується перших днів повномасштабного вторгнення, адже саме тоді українські захисники виявили справжню мужність та професіоналізм перед величезною навалою російської орди.

Старший офіцер батареї РСЗВ "Град" на позивній "Омега" захищає Україну ще з часів АТО/ООС, проте найзапекліші артилерійські бої мали після 24 лютого. Тоді перші вибухи застали його на полігоні, а вже за кілька годин він був на позиції у повній бойовій готовності.

"Спочатку ми патрулювали область, а потім виїхали захищати околиці Миколаєва. Тоді було дуже гаряче. Поки росіяни обстрілювали місто з "Піонів", ми могли відстріляти за день 200 снарядів однією машиною. Тижнями у перервах між роботою ми спали по 2-3 години максимум "А потім висувалися відпрацьовувати за цілями", – розповів "Омега".

Така інтенсивність зберігалася до травня, після чого бої стали вже позиційними, часто схожими на дуелі.

"Росіяни працювали як за книгою, викочуючи по 6-7 машин. Вони звикли воювати з більш слабким противником, тому почували себе вільно. А коли ми почали знищувати машину за машиною, то вже стали перейти на тактику 1-2 розрахунків", – додав "Омега".

Працюючи без зупинки, загалом екіпаж "Омегі" відстріляв понад 8000 тисяч снарядів. І на цьому він не думає зупинятися, адже "ніхто не має права прийти в цей будинок і розповідати, як жити та кого любити".