На вимогу Зеленського вивести війська Росія відповіла масованим ракетним обстрілом України

Коментарi:

Росія після паузи, що тривала більше тижня, відновила масовані ракетні обстріли України після того, як президент Володимир Зеленський назвав 10 умов для миру, вимагаючи повного виведення російських військ.

Найбільша з початку жовтня серія ударів торкнулася щонайменше 10 великих українських міст, де було пошкоджено житлові будинки та підстанції та почалися екстрені відключення електроенергії.

У Києві ракетного удару було завдано по Печерському району, повідомив мер міста Віталій Кличко. За його словами, було пошкоджено два житлові будинки, у тому числі багатоповерхівку, а кілька ракет збила система ППО. Радник глави МВС України Антон Геращенко повідомив про одного загиблого.

Про вибухи у Львові повідомив мер Андрій Садовий. Частину міста було знеструмлено після пошкоджень об'єктів інфраструктури. Два ракетні удари припали по Житомиру: через попадання в критичні енергооб'єкти місто повністю залишилося без світла, розповів мер Сергій Сухомлін.

Частково без електрики опинилися Хмельницький та Одеса. Аварійні відключення електроенергії було запроваджено у Сумах та Сумській області. Об'єкт інфраструктури потрапив під удар у Кременчуці, повідомив голова Полтавської ОВ Дмитро Лунін. У Харкові після серії вибухів було зупинено роботу метро. Влада також повідомила про удари по Кривому Розі, Івано-Франківську.

За кілька годин територією України було випущено близько 100 ракет Х-101 та Х-555, повідомив офіційний представник командування повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

“Ситуація критична. Найбільше влучень зафіксовано у центрі та на півночі країни», – повідомив заступник голови офісу президента України Кирило Тимошенко. Положення у Києві, за його словами, «дуже важке», у зв'язку з чим запроваджуються особливі графіки аварійних відключень. «Укренерго змушена розпочати екстрені відключення світла для збалансування енергосистеми та уникнення аварій на устаткуванні», – пояснив Тимошенко.

Українські мобільні оператори обмежили роботу частини сервісів, щоб заощадити електроенергію для можливості здійснювати дзвінки.

Щонайменше три хвилі ударів, виконаних у тому числі ракетоносцями Ту-95 з акваторії Каспійського моря, відбулися за кілька годин після того, як українська влада відреагувала на численні сигнали Кремля про бажання розпочати переговори на тлі невдач армії та здачі Херсона.

Виступаючи з відеозв'язку на саміті G20 на Балі, Зеленський заявив, що світ можливий лише за умови виведення російських військ та припинення бойових дій. Глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав цю умову «неадекватною», а речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що «Україна і де-факто, і де-юре не може і не хоче вести переговори». Він додав, що Росія досягатиме своїх цілей «за допомогою продовження спеціальної військової операції».

Ракетний обстріл української інфраструктури в жовтні торкнувся практично всіх неатомних електростанцій у країні, розповідав в інтерв'ю The Guardian голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький. Також постраждали понад 30% підстанцій електромережі, які перенаправляють потоки електрики.