В Індонезії Байден та Сі Цзіньпін ударили по руках – путін зайвий?!..

Коментарi:

Глави США та Китаю потиснули один одному руки.

У понеділок, 14 листопада, президент США Джо Байден та лідер КНР Сі Цзіньпін розпочали зустріч на полях саміту G20 в Індонезії.

Як повідомляє CNN, глави двох країн уперше потиснули один одному руки з моменту обрання Байдена президентом США майже два роки тому.

Під час зустрічі делегацій офіційних осіб США та Китаю усі були у захисних масках, окрім Байдена та Цзіньпіна.

«Я маю намір тримати відкритими лінії зв'язку між вами та мною особисто, але й між нашими урядами загалом, тому що у наших двох країн так багато спільного», — зазначив президент США у вступному слові перед початком переговорів.

Він зазначив, що він і Цзіньпін несуть відповідальність за те, щоб показати, що «Китай та США можуть упоратися з розбіжностями, запобігти переростанню конкуренції в щось навіть близьке до конфлікту та знайти шляхи спільної роботи над невідкладними глобальними проблемами, які потребують нашої взаємної співпраці».

Лідер КНР у свою чергу відзначив пильну увагу світової спільноти до їхньої зустрічі з Байденом.

"Зараз відносини між Китаєм і США перебувають у такій ситуації, що ми всі сильно переживаємо з цього приводу, тому що це не відповідає фундаментальним інтересам наших двох країн і народів, і це не те, на що чекає від нас міжнародна спільнота", – сказав Цзіньпін. .

Він додав, що лідери двох країн «мають намітити правильний курс для відносин США та Китаю».

«Ми маємо знайти правильний напрямок для двосторонніх відносин та підняти їх на новий рівень. Світ очікує, що Китай та Сполучені Штати правильно будуватимуть відносини», — підкреслив він.

Цзіньпін також додав, що він готовий до «відвертого та поглибленого» обміну думками з Байденом з питань, що мають стратегічне значення для китайсько-американських відносин, а також щодо основних глобальних та регіональних проблем.

Раніше повідомлялося, що команда Байдена давно працює над організацією особистої зустрічі з Цзіньпіном, щоб знизити напруженість щодо Тайваню, а також вирішити спірні питання міжнародної торгівлі.

За час його президентства лідери КНР та США провели п'ять телефонних розмов та відеодзвінків.