Генасамблея ООН закликала Росію виплатити репарації Україні

Коментарi:

Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію про відповідальність Росії за порушення міжнародного права щодо України. Документ закликає Москву виплатити Києву репарації, покривши завдані внаслідок війни збитки.

У документі, на проект якого посилається AP, визнається необхідність створення «міжнародного механізму відшкодування збитків, збитків чи пошкоджень», які виникли внаслідок «протиправних дій» Росії проти України. Він рекомендує державам-членам асамблеї створити у співпраці з Україною міжнародний реєстр для фіксування претензій та інформації про збитки, завдані Росією громадянам та владі України. Проект було внесено на обговорення Канадою, Гватемалою, Нідерландами та Україною.

Зі 181 учасника голосування за резолюцію проголосували 94 держави, у тому числі Туреччина, США та всі країни Євросоюзу. Документ не підтримає 14 країн, серед яких Росія, Китай, Білорусь, КНДР, Іран та Сирія. Від голосування утрималися 73 країни. Серед них – Казахстан, Киргизія, Узбекистан, Бразилія та Сербія.

Рішення Генасамблеї ООН не є юридичними документами. Про це нагадав постійний представник Росії при ООН Василь Небензя, назвавши резолюцію юридично незначною.

«[Документ] не витримує жодної критики, є юридично нікчемним та спробою легалізувати нелегалізоване з погляду чинного міжнародного права. При цьому співавтори не можуть не усвідомлювати, що ухвалення подібної резолюції спричинить наслідки, які можуть бумерангом повернутися до них самих», — наголосив Небензя.

Нинішня резолюція проти дій Росії є п'ятою після початку війни в Україні. Вперше Генеральна Асамблея ухвалила подібний документ 2 березня. Та резолюція вимагала негайного припинення вогню, виведення російських військ із України та захисту всіх цивільних осіб. За її ухвалення проголосувала 141 країна, проти — п'ять, ще 35 утрималися.